Eindejaarsartikelen
Samen met EUR-wetenschappers blikken we terug op 2018.
Deel 1: het jaar waarin de maatschappij in opstand kwam tegen belachelijk dure medicijnen.
Deel 2: het jaar waarin de burgerrechten het (een heel klein beetje) wonnen van ongebreideld technologisch optimisme.
Deel 3: het jaar waarin de cryptomania veranderde in een cryptodesillusie.
Deel 4: het jaar waarin internationale samenwerking het zwaar te verduren had.
Weet jij nog wat er allemaal gebeurde op de Erasmus Universiteit in 2018? Test je kennis in deze quiz.
Eindejaarsinterviews
Voor zoutprofessor Ewout Hoorn was 2018 het jaar van zijn oratie, grote onderzoekssubsidies en de strijd tegen zout. “Je moet als wetenschapper absoluut ambitieus zijn.”
Li An Phoa, docent bij de Rotterdam School of Management (RSM), wandelde dit jaar zestig dagen lang van de bron naar de monding van de Maas. Wandelen is de rode draad in haar leven en haar onderwijs. Al wandelend langs de Kromme Rijn vertelt ze over het belang van schone stroomgebieden, haar nomadenbestaan en het combineren van activisme en wetenschap.
Lukas Ries had nog nooit van techno gehoord voordat hij naar Rotterdam verhuisde. Maar in 2018 werd de economiestudent een van de nieuwste dj’s in de Rotterdamse undergroundscene voor elektronische muziek. Hij trad op tijdens het Blijdorp Winterfestival en zelfs op een feest in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan.
Nizar El Manouzi is een alleskunner. Hij studeert Geneeskunde én Filosofie, begon dit jaar een werkgroep om diversiteit binnen het Erasmus MC te bevorderen en werd lid van de Universiteitsraad. En dan maakte hij dit jaar ook nog eens zijn acteerdebuut in de Nederlandse speelfilm Catacombe.
Op de basisschool noemden ze Renske Keizer al ‘professortje’ en dit jaar werd ze ook echt fulltime professor. “Mijn tip voor jonge onderzoekers: stel op een bijeenkomst altijd een vraag.”
Welmer de Groot studeert Geneeskunde, deed als reservist onderzoek naar diversiteit bij Defensie en werd dit jaar voorzitter van Erasmus Pride. Een gesprek over homoseksualiteit binnen de christelijke gemeenschap, een uitzending naar Afghanistan en zijn visie op een inclusieve universiteit.
EUC-student Nabeel Khan raakte geïnspireerd door vrijwilligerswerk in een Grieks vluchtelingenkamp en besloot dit jaar zelf een project te starten om vluchtelingen te helpen. Samen met zijn teamgenoten van Happy Container gaat hij een gemeenschapscentrum opzetten in het kamp in Thermopylae.