Van dieven in de campussupermarkten tot de fusie van RSC en RVSV en van frikandelbroodjes tot een ernstig zieke studente. Een rode draad is moeilijk te ontdekken in de top 10 van meest gelezen, gedeelde en gelikete berichten van Erasmus Magazine, maar dat zegt niets over de kwaliteit van de stukken. Halverwege het kalenderjaar pas ingestroomd, een verhaal per ongeluk gemist of zin om dat ene filmpje nog een keer te bekijken? Bekijk dan snel de ranglijst.

Namens de gehele redactie van EM, een heel gelukkig 2018.

Wieneke, Gert, Tim, Jasper, Marko en Elmer.

Nummer 1: Een frikandelbroodje en een Red Bull

Beeld door: Demian Janssen

Het verhaal (en bijbehorende video) van EM en Profielen, het blad van de Hogeschool Rotterdam, over studerende hbo’ers op de campus was dit jaar verreweg het best gelezen verhaal op onze website. “Je herkent ze aan een frikandelbroodje en een Red Bull”.

Nummer 2: ‘Het is alsof de grond onder je vandaan zakt’

5. Amber-1
Amber Visser hoorde in maart dat ze ernstig ziek was (foto: SvdM)

Door de diagnose acute lymfatische leukemie stond het leven van studente Amber Visser het afgelopen jaar volledig op zijn kop. Inmiddels zijn haar behandelingen achter de rug en gaat het naar eigen zeggen ‘redelijk’, maar in april van dit jaar zat er nog niet veel anders op dan afwachten.

Nummer 3: Een op vijf studenten besteelt campussupermarkt

spar- campus supermarkt

Ongeveer 18 procent van de studenten die de campussupermarkt bezoekt, heeft weleens één of meerdere producten bewust niet afgerekend. Dat bleek uit een onderzoek van een groep masterstudenten Gedragseconomie onder 538 ondervraagden.

Nummer 4: De breinen achter EUR Confessions

Jan&Selma EUR-confessions
Jan en Selma in de Smitse. Beeld door: Marko de Haan

Het best bewaarde geheim van de Facebookpagina EUR Confessions was lange tijd wie de makers zijn. Er staan inmiddels bijna 600 confessions op de pagina, maar wie selecteert ze en zorgt dat ze op de pagina komen? Dat onthulde Erasmus Magazine dit jaar. “Ik verzon wel eens wat om de pagina in leven te houden.”

Nummer 5: JOVD, bemoei je niet met diversiteit op de universiteit

Dies 2015 hoogleraren decanen
Hoogleraren tijdens de Dies in 2015: Vooral mannen onder elkaar. Beeld door: Michelle Muus

In de discussie over het het diversiteitsbeleid op de EUR liepen de gemoederen op onze website soms hoog op. Het best gelezen stuk in deze discussie is het artikel van bijzonder hoogleraar Sociologische theorie Willem Schinkel. “Weten de vrouwen van de JOVD eigenlijk wel waarop ze reageren?”

Nummer 6: ‘Als ik verkeerd schiet, heeft de patiënt een probleem’

Erasmus MC Studententeam 3

Geneeskundestudenten brengen als bijbaan al lang niet meer alleen eten en drinken rond. Ze nemen in sommige gevallen zelfs de plaats van de arts in. EM keek dit jaar een ochtend mee. “Als ze maar niet denken: ik bel de arts maar niet, want dan lijk ik dom.”

Nummer 7: Eerste rondje in nieuwe universiteitsbibliotheek

UB Universiteitsbibliotheek OOstzijde level 0_2017-02-06 (A.Kers) (26)
Beeld door: Arie Kers

In een tijd dat je werd uitgelachen als je het Polakgebouw vergeleek met een parkeergarage in Eindhoven, gingen de deuren van de nieuwe UB open. Toen studenten en medewerkers een sneak preview kregen, nam EM met een plattegrond in de hand en slofjes om de schoenen ook een kijkje.

Nummer 8: ‘Het verraad van Ketelaars’

Ewout Ketelaars (22), president – Henriette Claus (23), praeses
Ewout Ketelaars (22), RSC president – Henriette Claus (23), RVSC president

Na ruim honderd jaar kwam er een einde aan dé twee studentencorpora van Rotterdam. EM liet de laatste twee ongemengde voorzitters elkaar stevig bevragen. “Het gevoel dat je de mannen niet nodig hebt om het te regelen. Dat je het met de vrouwen alleen kan, zo’n hele vereniging draaiende houden.”

Nummer 9: Na 104 mannen een vrouwelijke President bij Skadi

Interviewskadi 1
Jolien van Haasteren Beeld door: Aysha Gasanova

Het meest gelikete artikel op onze Facebookpagina. Sinds de oprichting in 1928 zwaaiden mannen de scepter bij roeivereniging Skadi. Jolien van Haasteren is dit collegejaar de eerste vrouwelijke president, maar zelf is ze niet heel erg onder de indruk. “Ik vind het relevanter dat er een internationale student in het bestuur zit.”

Nummer 10: ‘Op een gegeven moment merkte ik: ik ben echt heel erg hetero’

Samira van Bohemen

Voor de rubriek Cowboys in de Wetenschap sprak Geert Maarse wetenschappers die net even verder gingen dan hun collega’s. Samira van Bohemen onderzocht als cultuursocioloog aan de Faculteit Sociale Wetenschappen hoe jongeren uit verschillende culturen goede seks definiëren én praktiseren. 

Lees één reactie