Het heeft ruim anderhalf jaar geduurd, maar het einde van de verbouwing van de UB komt nu echt in zicht. Eind mei gaan de deuren open en deze week kregen studenten en medewerkers al een sneak preview. Met een plattegrond in de hand en slofjes om de schoenen nam ook EM een kijkje.

Licht, heel veel licht. Dat is het eerste wat je opvalt als je de gerenoveerde universiteitsbibliotheek binnenloopt via de nieuwe ingang op de begane grond. Waar de oude UB vooral in de stilteruimtes aanvoelde als een bunker (waardoor je na een dag studeren als een zombie naar buiten kwam), is het nieuwe gebouw een oase van licht.

EM_trapvide vlakbij nieuwe entree_ 20170221_33M.Muus
The new stairs in the central hall, where the lending counter used to be.

Bewust

Dat is een bewuste keuze van architect Jef van den Putte. “Dat was voor ons eigenlijk het belangrijkst, het terugbrengen van het licht. Vroeger zaten er zwarte platen voor een deel van de ramen, die zijn nu weg. En de betonnen kolommen zijn een stuk smaller, waardoor er meer licht naar binnen komt.”

Het ‘opruimen’ van de bieb was een ander doel van de architect. Daarom zijn de metershoge boekenkasten verdwenen en komen daar lagere kasten voor terug. “De zichtlijnen zijn terug, je kunt weer het hele gebouw doorkijken. Je hoeft nu niet meer zoals vroeger de hele bieb door om te kijken of er een vrije studieplek is, maar door de openheid kun je direct zien waar er nog plaats is.”

Strijd om de stopcontacten

Nog een verbetering ten opzichte van vroeger: de strijd om de stopcontacten is definitief voorbij. Elke studieplek beschikt over twee aansluitingen en ook in de rest van het gebouw zijn veel meer punten waar bijvoorbeeld de laptop kan worden opgeladen. En wanneer je even klaar bent met studeren en toe bent aan een frisse neus hoef je niet meer de bibliotheek uit. Het eiland in de vijver is na de verbouwing namelijk toegankelijk voor bezoekers.

De sneak preview gemist, maar wel benieuwd naar de nieuwe UB? In de twee weken voor de opening zijn er studenten nodig die als early birds de studieplekken willen testen. Aanmelden kan hier.

Lees één reactie