Campus Talk: Hbo'ers in het Polakgebouw Bron: www.youtube.com

‘Kunnen die kutcursisten eens niet in de UB gaan zitten. Als je toch geen serieuze toekomst hebt, probeer die dan niet van anderen te verstoren.’ In het filmpje lachen de studenten er een beetje om, maar de Facebookpagina EUR Confessions, waar studenten van de EUR anoniem hun hart kunnen luchten, staat er vol mee: klachten en irritaties over hbo’ers die gebruik maken van de studiefaciliteiten op campus Woudestein.

“Je herkent ze aan een frikandelbroodje en een Red Bull”, zegt een van de studenten in het filmpje. Maar niet alle studenten vinden dat de buren van de Hogeschool Rotterdam het probleem veroorzaken. “Het komt vooral doordat de universiteitsbibliotheek gerenoveerd wordt en er geen goede vervanging voor is,” zegt een andere student.

Zeker nu de universiteitsbibliotheek al ruim anderhalf jaar dicht is, is de strijd om de studieplekken heviger dan ooit. De vraag die dan ook steeds vaker naar boven komt: moeten hbo’ers (al dan niet tijdelijk) geweerd worden van de campus, zodat de schaarse studieplekken beschikbaar blijven voor studenten?

Beeld door: Demian Janssen

Niet controleren op collegekaart

Nee, zegt een woordvoerder van de Erasmus Universiteit stellig. “We zijn niet van plan om hbo’ers actief te gaan weren. Dan zouden we controlemaatregelen moeten invoeren, zoals het controleren op collegekaart. Daar hebben ook onze eigen studenten last van en dat past bovendien niet bij hoe we met elkaar om willen gaan.”

Ondanks dat er geen maatregelen komen, hebben de EUR en de Hogeschool Rotterdam wel degelijk contact over de toestroom van hbo-studenten. “Er is contact met de HR over het aan beide zijden verbeteren van de studievoorzieningen. Als dat van gelijk niveau is, voorkomt dat een toeloop van HR-studenten.”

Polakgebouw

‘We zijn niet van plan om hbo’ers actief te gaan weren’

Woordvoerder Erasmus Universiteit

Bij de Hogeschool Rotterdam kennen ze ook de sentimenten die leven op de campus van de Erasmus. “EUR-studenten merken het dat er HR-studenten zijn en we weten dat studenten van de Hogeschool Rotterdam gebruikmaken van de faciliteiten van de EUR”, zegt Martijn Baarendse, beleidsadviseur bij de dienst FIT van de Hogeschool Rotterdam. “Hoeveel, dat weten we niet. Waarom ze dat doen? Enerzijds omdat er bij ons vanwege de nieuwbouw minder plek is, anderzijds omdat de faciliteiten in het Polakgebouw aansluiten bij de behoeften van de studenten.”

Baarendse verwacht dat de ‘problemen’ in de nabije toekomst voorbij zullen zijn. De Hogeschool verbouwt momenteel de vestiging naast de campus. “Ons nieuwe gebouw zal in de behoeften voorzien. Er zullen uiteraard meer plekken komen waar studenten aan de slag kunnen met laptops. Dus met goed werkende wifi en voldoende stroompunten.” In september moet de verbouwing klaar zijn.

Lees 2 reacties