‘Je herkent ze aan een frikandelbroodje en een Red Bull’

Studenten van het hbo en de universiteit wonen, werken en studeren in heel Rotterdam naast elkaar, maar in hoeverre leven ze ook met elkaar? EM en Profielen, het blad van de Hogeschool Rotterdam, zoeken dat de komende weken uit in een serie verhalen. Vandaag deel 1: over studerende hbo’ers op de campus.

‘Kunnen die kutcursisten eens niet in de UB gaan zitten. Als je toch geen serieuze toekomst hebt, probeer die dan niet van anderen te verstoren.’ In het filmpje lachen de studenten er een beetje om, maar de Facebookpagina EUR Confessions, waar studenten van de EUR anoniem hun hart kunnen luchten, staat er vol mee: klachten en irritaties over hbo’ers die gebruik maken van de studiefaciliteiten op campus Woudestein.

“Je herkent ze aan een frikandelbroodje en een Red Bull”, zegt een van de studenten in het filmpje. Maar niet alle studenten vinden dat de buren van de Hogeschool Rotterdam het probleem veroorzaken. “Het komt vooral doordat de universiteitsbibliotheek gerenoveerd wordt en er geen goede vervanging voor is,” zegt een andere student.

Zeker nu de universiteitsbibliotheek al ruim anderhalf jaar dicht is, is de strijd om de studieplekken heviger dan ooit. De vraag die dan ook steeds vaker naar boven komt: moeten hbo’ers (al dan niet tijdelijk) geweerd worden van de campus, zodat de schaarse studieplekken beschikbaar blijven voor studenten?

Beeld: Demian Janssen

Niet controleren op collegekaart

Nee, zegt een woordvoerder van de Erasmus Universiteit stellig. “We zijn niet van plan om hbo’ers actief te gaan weren. Dan zouden we controlemaatregelen moeten invoeren, zoals het controleren op collegekaart. Daar hebben ook onze eigen studenten last van en dat past bovendien niet bij hoe we met elkaar om willen gaan.”

Ondanks dat er geen maatregelen komen, hebben de EUR en de Hogeschool Rotterdam wel degelijk contact over de toestroom van hbo-studenten. “Er is contact met de HR over het aan beide zijden verbeteren van de studievoorzieningen. Als dat van gelijk niveau is, voorkomt dat een toeloop van HR-studenten.”

Polakgebouw

'We zijn niet van plan om hbo’ers actief te gaan weren'

Woordvoerder Erasmus Universiteit

Bij de Hogeschool Rotterdam kennen ze ook de sentimenten die leven op de campus van de Erasmus. “EUR-studenten merken het dat er HR-studenten zijn en we weten dat studenten van de Hogeschool Rotterdam gebruikmaken van de faciliteiten van de EUR”, zegt Martijn Baarendse, beleidsadviseur bij de dienst FIT van de Hogeschool Rotterdam. “Hoeveel, dat weten we niet. Waarom ze dat doen? Enerzijds omdat er bij ons vanwege de nieuwbouw minder plek is, anderzijds omdat de faciliteiten in het Polakgebouw aansluiten bij de behoeften van de studenten.”

Baarendse verwacht dat de ‘problemen’ in de nabije toekomst voorbij zullen zijn. De Hogeschool verbouwt momenteel de vestiging naast de campus. “Ons nieuwe gebouw zal in de behoeften voorzien. Er zullen uiteraard meer plekken komen waar studenten aan de slag kunnen met laptops. Dus met goed werkende wifi en voldoende stroompunten.” In september moet de verbouwing klaar zijn.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
 • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

  Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.

 • Geef een reactie
 • Reacties

 • lekker man!je medestudent een blikkie en een broodje voor zijn pan gooien.
  moeten ze vaker doen.sneu dit!

 • Wat mij opvalt is dat er op EM vaak denigrerend wordt gedaan ten opzichte van HBO’ers.
  Ik citeer: ”http://profielen.hr.nl/2017/opiniepeiling-wat-stemmen-studenten-van-de-hogeschool-rotterdam/” waarin EM ‘studenten’ vervangt door ‘scholieren’. Een stukje dat volgens mij ook nog eens onnodig is? het gaat hier toch om de peilingen van de verschillende faculteiten?

  Ook in dit artikel over HBO’ers in het Polakgebouw geeft EM naar mijn mening enigszins een negatief beeld van HBO’ers. het artikel is bijna tegen het kinderachtige aan.

  Daarnaast zou de diefstaf uit de Spar te wijten zijn aan HBO’ers op de campus?… geen bewijs en bovendien onlogisch als de hogeschool niet eens 1/4 van het totaal aantal studenten op campus Woudestein vestigt. Misschien dat er op andere campussen minder sprake is van zelfbediening? 😉

  Tot slot, waarom zouden wij als universiteit ons moeten vergelijken met de hogeschool? juist een magazine als EM zou zich hiervan bewust moeten zijn. Mocht men dan toch zo graag een vergelijking willen maken, doe dit dan op basis van gedegen onderzoek.

  In lijn met het bovenstaand: sneu dit!

 • Reacties zijn momenteel gesloten.