Vanaf de oprichting en nadat de damesroeivereniging Phecda in 1976 stilzwijgend opging in de mannenroeivereniging Skadi, stond er ieder jaar een mannelijke president aan het roer van de vereniging. Tot dit jaar. Jolien van Haasteren (23 jaar, Geneeskunde) is de eerste vrouwelijke president van Skadi. “Maar ik vind het relevanter dat er een internationale student in het bestuur zit.”

Hoe kan het dat er al die jaren geen vrouwelijke president is geweest?

“Ik denk dat mensen de verhoudingen tussen man en vrouw al die tijd voor waar aannamen, dat vrouwen daardoor weinig initiatief namen om president te worden. Daarnaast was het bij Skadi heel lang de traditie dat de President zijn opvolger aanwees. Blijkbaar hebben veel mannen dan de neiging om ook een man als opvolger te kiezen. Pas sinds twee jaar kun je solliciteren voor de functie van President en het tweede jaar was het direct raak.”

Heb jij als vrouw andere kwaliteiten dan je mannelijke voorgangers?

“Het is denk ik meer een kwestie van persoonlijkheid dan van geslacht. Mark Rutte scoort bijvoorbeeld hoger op ‘klassiek’ vrouwelijke kenmerken dan Merkel. Ik ga er ook vanuit dat ik niet gekozen ben om mijn sekse en dat alleen de persoonlijke kwaliteiten van een volgende President tellen. Misschien is het ook zo dat, omdat ik weinig boodschap heb aan sekse, ook meer rollen binnen het bestuur buiten de “traditionele” verdeling vallen. De barcommissaris was bijvoorbeeld vaak een vrouw en is dit jaar een man, terwijl de commissaris externe betrekkingen, vaak gelikte kerels, ook voor het eerst een dame is. Maar voor mij is het eigenlijk relevanter dat we nu een internationale student in ons bestuur hebben.”

Interviewskadi 5
Skadi-president Jolien van Haasteren Beeld door: Aysha Gasanova

Waarom vind je het zo belangrijk dat er een international in het bestuur zit?

“De internationale studenten geven de vereniging meer kleur en inhoud, daarom is het belangrijk dat ze door iemand in het bestuur vertegenwoordigd worden. We hebben nu rond de 20 internationale leden. Soms is het wel moeilijk. De communicatie tussen leden die een andere taal spreken verloopt moeilijker en de vereniging moet zich op sommige punten aanpassen. Zo gaan we de site vertalen naar het Engels en wordt iedere internationale student gekoppeld aan een Nederlands sprekende Skadiaan met internationale achtergrond om de integratie te bevorderen. We willen, terwijl we internationalisering stimuleren, wel de kern van de vereniging behouden: het studentikoze, de tradities. Daarom is op traditionele evenementen en tijdens het roeien de voertaal gewoon nog Nederlands.”

Wat zijn je andere plannen voor komend jaar?

“We willen ons pand verbouwen of herbouwen. We hebben bijna 700 leden en dit gebouw was ooit gebouwd voor 300 man, dus het barst uit zijn voegen. Daarnaast wil ik ervoor zorgen dat de vereniging nog meer een eenheid wordt, dat iedereen zich er op zijn plek voelt. En als laatste maar misschien wel belangrijkste wil ik bijdragen aan het streven om in 2025 de beste roeiclub van Nederland te zijn. Daarom gaat Skadi dit jaar weer de Varsity winnen.”