Armoede, laaggeletterdheid en de leefomgeving zijn van invloed op de gezondheid van Rotterdammers. Daarom besloten geneeskundestudenten twee jaar geleden, mede geïnspireerd door hun vorig jaar overleden mentor Charles Boucher, GIDS op te zetten.

Lotte van den Aardwegh, Fien Lobée, Chayenne Chinkoe en Elzahra Elkawati zijn de vier bestuursleden van het studenteninitiatief. Met een groep van zestig studenten werken ze aan allerlei maatschappelijke projecten. “Ze hebben allemaal als doel een steentje bijdragen aan de samenleving”, vertelt Lotte.

De studenten helpen bijvoorbeeld mee bij een vaccinatiepost in Delfshaven. “De artsen daar hebben mensen nodig die voorlichting geven over coronavaccinaties, dus dat doen wij”, zegt Chayenne. Daarnaast geven studenten reanimatielessen in de buurthuizen en in de Tarwewijk geven ze gezondheidsvoorlichting aan de bewoners.

Studium Generale en EM zoeken de Student van het Jaar. Niet iemand die uitblonk met hoge cijfers of extra veel behaalde studiepunten, maar een student die zich onbaatzuchtig heeft ingezet voor anderen. Dit kan binnen de studie, buiten de studie, in het verenigingsleven, op persoonlijke titel of heel iets anders zijn. De stembussen zijn nu open!

Ook helpen ze Oekraïense vluchtelingen hun cv maken. “Het schrijven van een cv lijkt misschien weinig te maken met gezondheid, maar als je niet kan functioneren in de maatschappij, bijvoorbeeld omdat je geen werk hebt, heeft dit ook impact op je gezondheid”, vertelt Chayenne.

Uit de bubbel

Het idee van GIDS is om zo veel mogelijk terug te geven aan de stad. “We vinden het belangrijk dat studenten uit hun bubbel stappen en de bevolking leren kennen”, zegt Lotte. Ook al doen ze momenteel veel, ze willen nog meer doen in de toekomst. “We willen graag zien dat GIDS in alle steden bestaat waar geneeskundeopleidingen zitten. Ook willen we uitbreiden naar Gezondheidsstudenten In De Samenleving, dus niet alleen maar geneeskundestudenten, maar ook bijvoorbeeld studenten Verpleegkunde, Fysiotherapie, en Psychologie.”

Gezondheidszorg is meer dan wat er in het ziekenhuis gebeurt, benadrukt Chayenne. Lotte voegt eraan toe: “Als toekomstige artsen – en nu als geneeskundestudenten – hebben we een verantwoordelijkheid die verder gaan dan het ziekenhuis, wij zijn verantwoordelijk voor de gezondheid van de hele samenleving, niet alleen voor degenen die bij ons op het spreekuur komen.”

Meer voor patiënt

Het bestuurschap van GIDS is niet de enige manier waarop ze hun vaardigheden in de gezondheidszorg blijven ontwikkelen. Zo geven Chayenne en Elzahra ook reanimatielessen, is Lotte actief in een studententeam in het Erasmus MC en werkt Fien in een huisartsenpraktijk. Wat hopen ze te bereiken in de toekomst? Chayenne: “Ik denk dat wij artsen willen worden die betrokken zijn bij hun patiënten. We willen meer voor ze doen dan de tien minuten spreekuur.”

Leer GIDS ook kennen op een andere manier:

Hoe houden jullie contact met elkaar? Chayenne: “Voor onze studentenpool organiseren we maandelijks een uitje, dan gaan we met z’n allen eten of organiseren we een workshop. Aan het begin van dit studiejaar gingen we met z’n vieren een weekendje naar België om elkaar beter te leren kennen. Wij zien elkaar elke week en hebben een WhatsAppgroep waarin we dingen sneller kunnen bespreken.”

Wat doen jullie in je vrije tijd? Lotte: “Verschillende dingen. Fien reist en kookt graag, Elzahra doet kunstschaatsen en vindt borduren en lezen leuk. Sporten, reizen en muziek maken zijn Chayenne’s manier om te ontspannen, terwijl Lotte hockey doet. Ook houdt zij van reizen en fotograferen.”