Vereerd is Kyra Mulders (23) zeker, maar ze voelt zich ook een beetje ongemakkelijk over haar nominatie voor Student van het Jaar. “Toen ik de andere genomineerden zag, dacht ik: zij hebben veel meer gedaan. Zij verdienen dit meer dan ik.”

De student Gezondheidswetenschappen sprak zich in november uit over de ontoegankelijkheid van de campus. Ze noemde de campus ‘een ware hel voor mensen in een rolstoel’.

“Ik wilde dat het zou helpen om de campus te verbeteren voor anderen, voor nieuwe studenten. Ik hou niet echt van in de spotlight staan. Het liefst heb ik ‘gewoon’ een toegankelijke campus.” Die houding is juist wat haar de nominatie opleverde.

Studium Generale en EM zoeken de Student van het Jaar. Niet iemand die uitblonk met hoge cijfers of extra veel behaalde studiepunten, maar een student die zich onbaatzuchtig heeft ingezet voor anderen. Dit kan binnen de studie, buiten de studie, in het verenigingsleven, op persoonlijke titel of heel iets anders zijn. De stembussen zijn nu open!

Academisch

Niet alles hoeft van Kyra een wedstrijd te zijn. De prestatiecultuur vergroot in haar ogen de ongelijkheid in de samenleving alleen maar. “En als iemand met een beperking iets wint, wordt er altijd gezegd ‘ondanks diens beperking’. Dat versterkt het hokjesdenken.” En dat is precies wat Kyra niet wil versterken. “Mensen zien een beperking als iets dat opgelost moet worden, maar de maatschappij moet diversiteit accepteren.”

Vanuit het idee ‘geboren met een beperking, gehandicapt door de samenleving’ laat de opa van Kyra kinderen ervaren hoe het is om een beperking te hebben. Hij geeft gastlessen op scholen. Kinderen kunnen zo hun vooroordelen overwinnen. In die lessen kunnen kinderen bijvoorbeeld ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten. Tegenwoordig heeft haar moeder dit overgenomen. Zelf pakt Kyra het liever academischer aan. Ze doet een stageonderzoek naar hoe studenten met een fysieke beperking het hoger onderwijs in Nederland ervaren.

Stigma en bewustwording

Een toegankelijkere campus en een toegankelijkere samenleving begint volgens Kyra met bewustwording. En op dat vlak is nog een hoop winst te halen. Mensen lijken vaak niet na te denken over wat ze tegen haar zeggen. “Een keer zat ik met mijn vriend in een café en toen hij opstond, kwam er iemand naar mij toe. ‘Wat is er mis met jou?’ Een vreemde stelde zomaar die vraag. Als we samen zijn, dan spreken mensen hem aan. Ook als het over mij gaat.” Een ander dieptepunt was toen iemand op straat naar haar toekwam. “Zij zei: ‘Ik had echt een rotdag, maar als ik naar jou kijk dan zie ik dat het altijd slechter kan.’”

Dat mensen met een functiebeperking als ‘minder’, bijvoorbeeld minder slim gezien worden, heeft een grote impact, ziet Kyra steeds weer. “Uit de cijfers weet ik dat mensen met een functiebeperking minder snel een baan vinden en vaker werk vinden onder hun opleidingsniveau. Dus ga je heel hard werken, zo hard studeren om te overcompenseren. Dat gaat altijd ten koste van iets en vaak gaat het ten koste van sociale contacten.”

Voor iedereen

Toegankelijkheid is goed voor iedereen, vindt Kyra. “Voor mensen met een zichtbare, onzichtbare of tijdelijke beperking. Het is niet alleen goed voor één persoon, wat instanties vaak denken. Anderen hebben ook profijt.” Als haar nominatie voor Student van het Jaar kan helpen bij die bewustwording, dan is dat voor Kyra al winst.

Berfu Ege Söbe , Sandra Gartska, Kyra Mulder, GIDS, Amir Abdelmoumen – Student of the year 2022 – Alis Mahaletska elmers montage

Lees meer

Stem hier voor de Student van het Jaar

De stembussen voor de Student van het Jaar-verkiezing zijn nu geopend! Tot 14 juni, 15:00…

Leer Kyra ook op een andere manier kennen:

Wat is je lievelingskleur? “Blauw, vooral marineblauw.”

Kijk je liever films of series? “Ik hou meer van films, maar kijk vaker series. Series zet ik even aan en kan ik ook eindeloos kijken. Bijvoorbeeld Grey’s Anatomy. Voor een film neem ik graag de tijd. Ik vind het dan ook leuk om er filosofisch over na te denken.”

Wat is je lievelingsboek? “Dat is zo moeilijk kiezen! Een genre kiezen is al moeilijk. Ik lees bijna alles graag, zeker literatuur, fantasy en filosofische boeken. De boeken die ik lees, houd ik bij in een app. Maar als nog kan ik niet kiezen.”