Bron: www.youtube.com

Het is net 19.00 uur geweest wanneer de eerste buurtbewoners de CultuurWerkplaats Tarwewijk binnenlopen. Enkele geneeskundestudenten treffen nog de laatste voorbereidingen, want over een half uur start hier de allereerste sessie van het project Vitale Tarwewijk, die georganiseerd wordt door GIDS  (Geneeskundestudenten In De Samenleving).

GIDS, een studenteninitiatief van het Erasmus MC zet zich in voor de stad Rotterdam door geneeskundestudenten te koppelen aan maatschappelijke projecten, zowel binnen als buiten de geneeskundeopleiding. Hierdoor krijgen de studenten de kans een bijdrage te leveren aan hun studentenstad en daarbij ook te werken aan hun eigen ontwikkeling.

Leefstijl centraal

“Vitale Tarwewijk is een initiatief dat we opzetten met de wijkmanager van de Tarwewijk, de huisarts en de CultuurWerkplaats. Wat we proberen te doen is een programma creëren geïnspireerd op Vitaal Vechtdal, waar leefstijl heel erg centraal staat”, vertelt Thomas Pereira Horta, voormalig bestuurslid van GIDS. Vitaal Vechtdal is een vergelijkbaar project in Hardenberg.

Geneeskundestudent Noa Rotte, die vanavond de sessie leidt, vertelt dat de lessen uit drie sessies bestaan verspreid over zes weken. “De eerste les gaat vooral over voeding, de tweede is gefocust op beweging en de derde gaat over andere leefstijlfactoren zoals slaap en stress.” Ook houden we bij of de deelnemers progressie boeken.

Liever geen prik

Een van de aanwezige buurtbewoners, Alward Gerworkian, is ‘sowieso geïnteresseerd’ in alles over gezond eten en leven. “Ik hoop iets nieuws te leren. Een goede leefstijl is altijd goed en misschien weten deze studenten meer dan ik.” Ook Raymond Davelaar zit in de zaal en zijn motivatie is duidelijk: “Ik kom hier om te kijken wat ik kan doen om mijn leefstijl te verbeteren.  Ik ben diabeet en ik wil niet gaan prikken, ik hou niet van prikken!”