De campagne om mensen te vaccineren is in mei gestart door een groep huisartsen in de wijk. De studenten helpen als vrijwilliger en beantwoorden vragen over zowel het vaccin als de pandemie. Sommige vragen die ze krijgen gaan over praktische aspecten van de vaccinatie, zoals het verkrijgen van een QR-code. Student Geneeskunde Jeanne Arnold vertelt dat mensen soms zorgen en twijfels hebben over het vaccin waar ze niet over durven praten. “Maar hier kunnen ze alle vragen stellen die ze hebben, want we veroordelen mensen niet om wat ze denken.”
Minder toegang tot vaccinaties
André Steffens, een van de huisartsen die de campagne startten, vertelt hoe belangrijk het is om vertrouwen op te bouwen met de mensen in de gemeenschap door bereid te zijn hulp te bieden bij alles wat met de vaccinatie te maken heeft. Hij vindt de resultaten van de campagne zeer positief, want het aantal mensen in de buurt dat zich laat vaccineren is hoger dan het gemiddelde in Rotterdam. Gezien de diverse uitdagingen waar ze mee te maken hadden tijdens de campagne, is dat een heel prestatie.
Student Fien Lobée vertelt meer over de grootste uitdaging: mensen in de gemeenschap die geen Nederlands en Engels spreken stimuleren zich te laten vaccineren. “We hebben mensen die verschillende talen spreken, dus we bieden formulieren in andere talen aan.” Jeanne vertelt ook dat het moeilijk kan zijn om mensen in de lagere inkomensgroepen in Delfshaven te bereiken.
Met het vaccinatiecentrum in de buurt krijgen de inwoners uit de lagere inkomensgroepen gemakkelijker toegang tot vaccinatie. “Eén man had geen geld om naar de vaccinatielocatie te gaan, maar ons vaccinatiecentrum is bereikbaar voor iedereen, zonder dat ze ver hoeven te reizen.”