Drieënhalf jaar heeft Amir Abdelmoumen (26) zich via de landelijke belangenorganisatie De Geneeskundestudent ingezet voor geneeskundestudenten in heel Nederland. Dit jaar is hij voorzitter van de Studentenraad van het Erasmus MC. Het is zijn laatste jaar als student. De Student van het Jaar-nominatie voelt voor Amir als een oeuvreprijs. ‘Supermooi’ vindt hij het.

Als voorzitter van De Geneeskundestudent regelde Amir een tegemoetkoming voor coassistenten (met succes want de stagevergoeding ging van nul naar honderd euro). Ook zette hij zich in voor de terugkeer van loting bij geneeskundestudies en kaartte hij het belang van de #MeToo-beweging binnen de medische wereld aan. “Maar dat deed ik niet alleen he”, zegt hij meteen. “Dat deed ik altijd met een team.” Samen stopten ze vele, vele uren in de projecten.

Studium Generale en EM zoeken de Student van het Jaar. Niet iemand die uitblonk met hoge cijfers of extra veel behaalde studiepunten, maar een student die zich onbaatzuchtig heeft ingezet voor anderen. Dit kan binnen de studie, buiten de studie, in het verenigingsleven, op persoonlijke titel of heel iets anders zijn. De stembussen zijn nu open!

Rechtvaardigheidsgevoel

“Wat mij drijft, is mijn rechtvaardigheidsgevoel”, vertelt Amir. “Ik kan er niet tegen als mensen geen goede behandeling krijgen. Daar wil ik graag iets aan veranderen.” Hij geeft de lobby voor het terugbrengen van loting bij studies als voorbeeld. “Decentrale selectie werkt discriminatie in de hand, blijkt uit onderzoek van het ministerie. Studenten met rijke ouders hebben meer kans om toegelaten te worden tot Geneeskunde. Zij kunnen bijvoorbeeld bijscholing betalen.”

Toegankelijkheid is een thema dat vaker terugkomt bij de onderwerpen waar Amir zich voor inzet. In de faculteitsraad zijn beoordelingen bij coschappen een belangrijk punt dit jaar, zeker na de berichten over vooroordelen en racisme.

De nominatie

Ziel, zaligheid en veel van zijn tijd stopte Amir in medezeggenschapsraden en belangenorganisaties. “Mijn coschappen heb ik in deeltijd gedaan, maar daarvoor moest ik wel twee jaar lang mijn al mijn vakanties opgeven. We hebben veel kunnen bereiken, maar ik stond altijd aan.” Dat geneeskundestudenten zijn inzet waarderen en dat tonen door nominaties in te sturen, voelt goed.

“Geneeskundestudenten weten: als er shit is, moet ik naar Amir toe”, vertelt Amir. Als studenten ergens tegenaanlopen, komen ze naar hem toe. “Ik ben niet op mijn mondje gevallen en het kan mij, in vergelijking met andere studenten, minder schelen wat specialisten vinden. Uit onderzoek blijkt dat hoe verder geneeskundestudenten in hun studie zijn, hoe minder ze artsen aanspreken op mogelijke problemen. Je bent afhankelijk van die mensen als je carrière wil maken.”

Voordat Amir als columnist begon bij Medisch Contact kreeg hij van diverse artsen het advies om onder een pseudoniem te schrijven, zodat het zijn carrière niet zou schaden. “Toch heel raar eigenlijk, want ik vervul mijn functie. Ik wil instellingen geen slechte naam geven, maar wel werken aan verbetering op de lange en korte termijn.”

Opkomen voor promovendi

Na de zomer rondt Amir zijn tweede studie Molecular Medicine af. Na de zomer is hij even uit de wereld van medezeggenschapraden. “Ik wil hierna promoveren. Het zal vast niet lang duren voor ik bij een netwerk voor promovendi zit, maar eerst neem ik even rust. Even.”

Berfu Ege Söbe , Sandra Gartska, Kyra Mulder, GIDS, Amir Abdelmoumen – Student of the year 2022 – Alis Mahaletska elmers montage

Lees meer

Stem hier voor de Student van het Jaar

De stembussen voor de Student van het Jaar-verkiezing zijn nu geopend! Tot 14 juni, 15:00…

Leer Amir ook op een andere manier kennen:

Wat weten de meeste mensen niet over jou? “Dat ik in het circus heb gezeten. In 5 en 6 vwo heb ik door heel Nederland opgetreden als acrobaat en jongleur. Het was niet te combineren met mijn studie. Nu train ik nog één keer per week. Tijdens de coschappen had ik daar geen tijd voor.”

Wat is je lievelingskleur? “Rood. Al weet ik niet waarom. Bij een test kwam wel eens naar voren dat ik de kleur rood was, dat staat voor een beslisser en een leider.”

Welke films of series kijk je graag? “Ik kijk eigenlijk nooit films of series. Speel wel elke dag een half uur of uur piano. Elke twee weken heb ik les, hoewel dat ook stillag tijdens mijn coschappen. Ik heb het op de middelbare school mezelf aangeleerd en ben later lessen gaan volgen.”

Planner of spontaan? “Planner. Ik plan heel mijn weken vol. Vrije tijd plan ik ook in. Boulderen, sociale afspraken, ik plan het in. Op de bank hangen kan ik niet.”