In tegenstelling tot de twee vorige edities was er weinig vreugde maar waren er vooral gemengde gevoelens bij de winnaar van Student van het Jaar award. Mohammed, oorspronkelijk afkomstig uit Gaza en nu student Geneeskunde aan het Erasmus MC, was genomineerd vanwege zijn inzet voor Palestijnse studenten in Nederland en in Gaza. Hij was emotioneel toen hem gevraagd werd naar zijn gevoelens over de nominatie. “Het is niet bijzonder wat ik doe, het zou normaal moeten zijn. Ik doe het omwille van mijn volk, omwille van de menselijkheid en het humanitair recht.”

Chille deuntjes

2024-05-29 EUR Student of the Year (Arie Kers) (301)
Beeld door: Arie Kers

De Student van het Jaar-liveshow, voor de derde keer georganiseerd door EM en Studium Generale in het Paviljoen, begon met enthousiasme over de student die in vol ornaat als Desiderius Erasmus bij de ingang stond. Mensen die een plekje zochten werden begroet met chille deuntjes van de studentenband Empa Nadas en de schemerige verlichting van het versierde podium. Na ‘doedelzak Richard’ en het menselijke standbeeld Erasmus liepen alle kandidaten naar hun zitplaatsen op de eerste rij, gevolgd door het vrolijke geklap van het publiek. David Boeren en Tessa Hofland presenteerden de liveshow en spoorden de kandidaten aan om op de eerste rij te komen zitten en vervolgens om een voor een naar het podium te komen.

Het programma van de liveshow bestond verder uit een optreden van EURvision-winnares Christina met een zelfgeschreven nummer. “Ik denk dat mijn vijftienjarige zelf trots zou zijn”, zegt Christina, die het liedje op die leeftijd schreef. De geneeskundestudente Noor Willemijn de Wijs werd verwelkomd op het podium om haar eigen gedichten ten gehore te brengen.

Uitmuntende genomineerden

“Ze zijn allemaal op een andere manier uitmuntend”, zei Robert Dur, hoogleraar aan de Erasmus School of Economics, als jurylid over de genomineerden. Hij omschreef dat het moeilijk was om een winnaar te kiezen omdat de genomineerden allemaal ’toekomstige wereldleiders’ zijn.

Toespraak vol emoties

Tessa en David testten het geduld van het publiek met tromgeroffel van de band, om uiteindelijk de winnaar van de student van het jaar aan te kondigen: Mohammed Shamallakh. Na een paar momenten van sprakeloosheid en emotie wendde Mohammed zich tot het publiek. “Bedankt dat jullie hier zijn, dit is belangrijk voor mij en voor alle goede doelen die hier door de genomineerden werden gepresenteerd, dit betekent heel veel”, en om met een lichtere noot te eindigen: ‘stay fabulous’.

Hassnae Boubrik, de winnares van de Student of the Year van vorig jaar, kwam naar het podium en sprak alle genomineerden toe met de woorden: “Ik ben zo trots op jullie.”

2023-05-31 Student of the Year Hassnae Boubrik_3000_ (Arie Kers) (549)

Lees hier over de winnaar van 2023.

Hassnae Boubrik mag zich Student van het Jaar noemen

Het publiek juichte toen presentatoren David Boeren en Tessa Hofland aan het eind van de…

Al 3 reacties — discussieer mee!