Twee van de studenten zitten momenteel in Duitsland. De Duitse Svenja Hessberg (19) is bij haar ouders in Meinerzhagen. Na haar laatste tentamen is haar moeder naar Rotterdam gekomen. Na een lang weekend vol kilometerslange wandelingen door Rotterdam (‘wat deden mijn benen pijn!’) en een dagtrip naar Katwijk aan Zee zijn ze samen teruggereden.

De auto naar Duitsland was volgeladen met stroopwafels, fruitige biertjes, jonge jenever, knoflooksaus, bloemen, kaas en leuke spullen voor in huis uit boetiekwinkels. “Duitsland loopt echt achter als het gaat om coole decoraties voor in huis”, vindt Svenja. “Verder hebben we alleen clichés meegenomen, en knoflooksaus. Die is in Nederland zoveel lekkerder.” Is bier meenemen naar Duitsland niet als vloeken in de kerk? “Nee hoor. Daar heb je veel gewoon bier, en witbier, niet dat lekkere fruitbier. Na een jaar in Rotterdam kon ik mijn moeder goed helpen lekker bier uit te zoeken. Dat is in ieder geval één vaardigheid die ik hier geleerd heb. Daarnaast vond ik het waardevol om deze dagen met mijn moeder door te brengen.”

De andere student in Duitsland is de Spaanse Nur Younis (20). Afspreken met haar kon alleen nog digitaal, want ze woont deze zomer in Berlijn. Ze wilde haar Duits verbeteren en, zo dacht ze zelf, waar kan dat beter dan in Duitsland?

‘Het was heel eng, maar het was het waard’

Na de zomer zal Nur niet terugkomen naar Rotterdam. De Spaanse gaat weer naar huis. Ze staat vol achter haar besluit, maar toch voelt het niet helemaal lekker om met studie nummer twee te stoppen. Al gaat ze juist terug naar Madrid om haar eerdere studie Business and International Relations weer op te pakken.

Nur Younis
Nur eerder dit jaar in Rotterdam Beeld door: Aysha Gasanova

“Ik heb het aangedurfd om naar Rotterdam te komen”, legt Nur uit. “Ik heb de sprong gewaagd. Mensen zeggen zo vaak ‘ik zou dit wel eens willen doen’ of ‘ik zou wel eens een tijd in het buitenland willen doorbrengen’, maar durven de sprong niet aan. Ik wel. Het was heel eng, maar het was het waard. Ik heb mezelf afgelopen jaar goed leren kennen en ontdekt dat ik mijn studie enorm mis en echt in die wereld wil werken.”

Natuurlijk zou ze ook in Nederland Bedrijfskunde kunnen doen, maar Nur wil graag afmaken waar ze aan begonnen was. Wat ze in Rotterdam geleerd heeft, zal ze nooit vergeten. Noem het dus zeker geen verloren jaar, want dit zal haar toekomst vormen, zegt ze. “Ik hou bijvoorbeeld enorm van de werksfeer in Nederland. Het is veel minder hiërarchisch dan in Spanje. Leidinggevenden vragen om de meningen van hun medewerkers, vragen input en suggesties. Zo werk je samen.”

Verloren jaar of niet – het was het waard

Het gevoel van ‘een verloren jaar’ herkent Alexandra Pop (20) wel. De student Psychologie stopt met haar studie, terwijl dat jarenlang haar droom was. “Misschien dat ik nog een master in die richting kan doen”, zegt ze. Volgend jaar studeert ze International Studies in Leiden.

Alexandra_freshman_last_walk_02
Alexandra Beeld door: Aysha Gasanova

“Ik kon maar niet wennen aan de meerkeuzevragen”, zegt Alexandra als ze vertelt waarom ze niet genoeg studiepunten heeft binnengesleept om door te gaan naar het tweede studiejaar. “Het was eigenlijk ook een zwaar jaar”, blikt ze terug. Ze heeft geen minuut offline college gehad, heeft sinds het begin van de pandemie al licht depressieve klachten, is ver van familie en vrienden in Roemenië, en dat ze geen voorstander was van grote feesten in Xior tijdens de lockdown werd haar niet in dank afgenomen door feestende medebewoners. “Dan waren veel studenten klaar met hun tentamens en deadlines, maar moest ik nog een week knallen.”

Toch heeft het zware jaar haar ook veel goeds opgeleverd. Haar Nederlandse vriend is een groot pluspunt, maar echt helemaal verliefd is Alexandra op haar in december geboren broertje. “Ik zie hem binnenkort weer. Hij is zo schattig, groeit zo snel, lacht zo veel. Als ik weer naar Roemenië ga, krijgt mijn moeder hem voorlopig niet meer terug.”

Van vrienden naar huisgenoten

Waar Alexandra nog hard aan het zoeken is naar een woonplek voor volgend jaar, heeft Paul Hartwig (20) vast wat gevonden. Beiden moeten weg van de woonplekken op de campus, want Xior (waar Alexandra woont) en Hatta (Pauls plek) zijn voor eerstejaars. Paul gaat met zijn vrienden een appartement huren in Rotterdam.

Paul_freshman_last_walk_02
Paul en zijn gloednieuwe fiets. Samen verkennen ze de omgeving vam Rotterdam Beeld door: Aysha Gasanova

Vrienden hebben in Hatta heeft hem de coronatijd doorgeholpen. Dat ze nu weer op pad en zelfs uit kunnen, laten Paul en zijn vrienden zich geen twee keer zeggen. De zaterdag na zijn verjaardag mochten clubs weer open. Dus gingen ze met een negatieve test op zak naar Annabel. “Een vriend van mij komt uit Dubai, en daar mag je pas uit op je 21e. Dit was zijn eerste keer in een club”, vertelt Paul. Lachend voegt hij eraan toe: “Hij vond het vooral erg warm binnen.” De bekende dinsdagavonden van ESN willen de jongens ook snel bezoeken, dus wacht er nog een bezoek aan de teststraat.

“Tegelijkertijd ben ik ook nog aan het leren voor de herkansingen”, zegt Paul. “Of het verstandig is om een herkansing te doen na een ESN-avond? Misschien niet, maar ik drink eigenlijk al jaren geen alcohol en heb al mijn vakken gehaald. Ik hoop hogere cijfers te halen voor de vakken die ik online heb gevolgd. Laat ik zeggen dat de cijfers van de offline vakken, dus tot december, hoger waren.”

Tips van onze studenten voor nieuwe studenten

De vier hebben ook nog wel wat tips voor nieuwe studenten: heb je een droom, jaag die dan na en maak je niet te druk. “Neem het studeren niet te serieus”, zegt Svenja. “Leg jezelf niet te veel druk op. Als je tegen jezelf blijft zeggen dat de universiteit eigenlijk te moeilijk is, dan wordt dat waarheid. Die druk hoef je jezelf niet op te leggen. Vind een goed studieritme, en kijk wat werkt voor jou. Ik kan niet studeren in stilte en studeer altijd met de tv aan. Britse tv als ik moet schrijven. Liefst series als The Crown, dat chique Brits helpt me correct te schrijven.”

Durf op avontuur te gaan, is het advies van alle vier. “En maak je niet te druk over die eerste maand”, zegt Nur. “Je leert vanzelf mensen kennen. Geniet ook van de tijd die je alleen hebt. Het is een kennismaking met jezelf, persoonlijk en professioneel.”

Wil je wel mensen leren kennen, ga dan naar bijeenkomsten en evenementen, tipt Paul. “In het begin is iedereen nieuw, dan zijn je kansen drastisch hoger om nieuwe vrienden te maken. Vrienden maken is essentieel voor een memorabel studentenleven. Maar het is ook belangrijk om je te realiseren dat het geen zin heeft om met iedereen bevriend te willen zijn.”

Mocht je heimwee hebben, dan helpt het om met iemand uit hetzelfde land te praten, leerde Alexandra. “En als je verdrietig en alleen bent, bel dan je familie”, sluit Nur af. “Of vertel je nieuwe vrienden over thuis. Dat heeft mij altijd erg geholpen.”