Nur komt uit Madrid en studeerde Business en International Relations aan de universiteit in haar stad. “Ik vond het fantastisch, maar toen ik zag dat er Rotterdam een vereniging was die mij de kans bood ervaring op te doen in de ICT wereld wist ik diep van binnen: dit is mijn kans.” Een vriendin keek al rond naar andere universiteiten in Europa. Zij zei tegen Nur: “Ik ga mij aanmelden in Rotterdam, dat zou jij ook moeten doen.” De studies aan de Erasmus Universiteit leken haar inderdaad leuk, maar het studenteninitiatief Erasmus Tech Consulting (ETC) gaf de doorslag. “Voor ik was toegelaten bij de EUR had ik ETC al gemaild dat ik erbij wilde.”

Verenigingsleven

Nur wil de ‘technische wereld’ in, maar wil aan de zakenkant blijven. ETC organiseert lezingen en workshops voor studenten, en werkt daarvoor samen met bedrijven als Google. Wat Nur vooral trok aan ETC is dat je er ook ervaring op kan doen. Het consultantbureau koppelt bijvoorbeeld bedrijven aan technische start-ups. Als een van de externe-relatie-coördinatoren zoekt Nur naar potentiële partnerbedrijven. “Ik word hier zo blij van”, vertelt ze. “We kunnen echt helpen, we hebben echt wat te bieden. Al zijn we ‘maar’ studenten.”

Ze kan er niet over uit dat er in Rotterdam hoeveel verschillende studentenverenigingen en -initiatieven zijn waar iedereen lid van kan worden. “Bij mijn vorige universiteit was er ook wel een vereniging voor ICT, maar niet al zo gevestigd als hier.” Ze tikt vervolgens met haar vingers op een boek dat ze net is gaan halen, een boek van studentenvereniging B&R Beurs. Ze is ook meteen lid geworden. “Ik koos voor een andere studie zodat ik breder opgeleid zou worden, maar was bang dat ik de businesswereld zou gaan missen. Nu heb ik helemaal niet hoeven kiezen!”

In de zevende hemel

Wat vindt Nur minder leuk aan Rotterdam? Ze is bang voor het koude gure weer, maar niet zo bang als voor de rakelings langs flitsende scooters. “Alleen de scooters vind ik doodeng tijdens het fietsen, die schieten zo vlak langs je”, vertelt ze. “Verder weet ik het niet hoor. Mijn huisgenoten in Hatta zijn tof. Een van hen komt uit Marokko en kan geweldig koken. Mijn kamer zit op de hoek van de negende verdieping en ik kijk uit over de skyline van Rotterdam.” Over haar studie is ze al net zo enthousiast. “De docenten leggen helder uit en ik heb alle ruimte om vragen te stellen. En je leert ook zoveel over andere inzichten en meningen met al die internationale studenten. Ik heb dus niets te klagen, misschien later in het jaar als het echt koud wordt.”

Was ze dan helemaal niet bang toen ze haar thuis verliet midden in een pandemie? “Heb je het nieuws gevolgd over Spanje en corona? Daar gaat het ook niet bepaald goed.” Waar ze wel bang voor was, waren de mensen in Nederland. In Spanje hoorde ze dat de mensen hier streng en strikt zouden zijn. “Dus ik was zo bang. Zou ik dan ook heel streng moeten doen? Maar iedereen is super vriendelijk. Mensen zeggen gedag als ik in Kralingen ga hardlopen. En iedereen wil helpen als ik bijvoorbeeld de weg kwijt ben.” En ach, zegt ze schouderophalend. “Als het hier niets was geweest, zou ik met het vliegtuig binnen twee uur weer thuis zijn.”