In de video’s is te zien hoe de politie een groep van enkele tientallen studenten uiteendrijft op de binnenplaats van het gebouw. “Disproportioneel gewelddadig”, aldus enkele bewoners. “Ook een student die gewoon zat te studeren in de gemeenschappelijke ruimte is bekeurd. De politie is ongevraagd kamers van studenten binnengegaan waar de deur openstond en er zijn jongens in een nekklem gehouden.”
Anderzijds geven bewoners ook toe dat een van die jongens al vaker beboet is en nog wel eens dronken ‘in discussie’ probeert te gaan als de politie langskomt. Een bewoner die anoniem wil blijven omschrijft hoe hij en anderen probeerden weg te rennen uit de gemeenschappelijke ruimte toen de politie arriveerde, waarop de agenten achter de studenten aan gingen: “Doordat de agenten geen mondkapjes droegen en dichtbij kwamen, vinden we dat wij juist extra risico liepen om besmet te worden. Als de dreiging van boetes er niet was zouden we denk ik gewoon naar de agenten geluisterd hebben.”
Bijna elke week raak
Een woordvoerder van de politie vertelt dat er bijna iedere week opgetreden moet worden bij het Xiorgebouw: “Sinds september komen ze (agenten, red.) er bijna elke week, en ook afgelopen dinsdag weer. Er waren klachten over geluidsoverlast en dus ging de politie er heen. Elf mensen zijn staande gehouden en hebben een proces-verbaal dus boete gekregen.” De politie is het zat, maar kan voorlopig niet meer doen.
Dat er zo vaak politie langskomt bij het complex, daar zijn veel studenten in Xior ondertussen aan gewend. Bewoner Luke zegt: “Hier in Xior zijn we een hechte community en spreken we op dagelijkse basis met elkaar af. Het is onmogelijk om je aan de regels te houden omdat we zo dicht op elkaar wonen en vaak hechte vriendengroepen vormen. Ik denk dan ook niet dat we gaan stoppen met afspreken, maar misschien wordt het even wat minder omdat mensen met kerst naar huis gaan.”
‘Compleet onverantwoordelijk’
Andere bewoners kijken er heel anders tegen aan. Zo vindt student Mia dat het ‘compleet onverantwoordelijk’ gedrag is. “Deze feestgangers leven in een soort bubbel waarin de hele pandemie er niet zo toe doet, geloof ik. Ze zijn ontzettend jong, net weg van hun ouders en hebben nul besef van verantwoordelijkheid. Dat ze nog steeds doorgaan met massaal afspreken in grote groepen, terwijl er tienduizend mensen per week Covid krijgen is niet te begrijpen.”
Bewoners Andy en Chang geven aan dat er intern ook aardig wat discussie is over het feestgedrag van bepaalde bewoners. “Er wordt in whatsappgroepen ontzettend veel over gediscussieerd, maar het leidt er nooit toe dat de feestende studenten stoppen met massaal afspreken en zich aan de regels gaan houden. Deze bewoners, en soms hun vrienden, zijn veelal eerstejaars en flink naïef. Ik denk dat ze niet gaan stoppen met afspreken. Anders hadden ze wel eerder gereageerd op de brief die we hebben gekregen van de universiteit en de verhuurder, of op de boetes die mensen krijgen.”
Reactie universiteit
“We hebben de beelden bij het gebouw van Xior naast de campus gezien en zijn hiervan erg geschrokken en we zijn verontwaardigd omdat we onze studenten vaker hierop hebben gewezen”, laat woordvoerder Rateb Abawi van de Erasmus Universiteit weten. “Het organiseren van een illegaal feest tijdens een lockdown is onverantwoord en onacceptabel. Het negeren van de aanwijzingen van de politieagenten keuren wij ten zeerste af. Het College van Bestuur wijst al vanaf het begin van de coronacrisis iedereen actief op zijn verantwoordelijkheid om zich aan de maatregelen te houden. De meerderheid van onze studenten neemt zijn verantwoordelijkheid en houdt zich ook aan de maatregelen.”
De woordvoerder benadrukt dat bewoners al eerder zijn aangesproken op hun gedrag: “We hebben diverse malen hierover gesprekken gevoerd. Daarenboven hebben we dit ook op papier gezet: onder andere met een brief en e-mail in november naar alle bewoners van het Xiorgebouw en het Hattagebouw en de studenten hierop gewezen. We zullen hierover met onze studenten in gesprek blijven. Daarnaast zijn we in nauw contact met de beheerders van de studentenflats. Donderdagochtend gaat de EUR in overleg met deze beheerders en de politie om te verkennen welke aanvullende maatregelen de beheerders van de studentenflats voor de komende periode kunnen nemen.”
Coronabesmettingen
Al met al zijn alle betrokken partijen het eens dat de handhaving tot dusver weinig invloed heeft gehad om grote bijeenkomsten te ontmoedigen. Bewoner Konstantin geeft aan dat ook de ‘feestende’ bewoners het virus wel degelijk serieus nemen, ondanks dat ze afspreken in groepsverband: “Toen er wat besmettingen waren in het gebouw, zijn anderen en ikzelf ook gelijk in quarantaine gegaan en heb ik me laten testen. Negatief gelukkig. Het is niet zo dat we compleet onverantwoordelijk omgaan met de pandemie. We willen vooral met elkaar socializen, wat een kernonderdeel is van student-zijn. Als dat niet kon, dan waren we allang depressief geworden. Het liefst zouden we dan ook met de universiteit en beheerder om tafel gaan zitten, om te kijken of dit uitgewerkt kan worden op een wijze waarbij we elkaar kunnen blijven zien in groepjes, maar de politie niet meer hoeft langs te komen.”