Psychologie studeren, dat was voor Alexandra uit Boekarest jarenlang een stiekeme droom. Haar oma zei dat het een verspilling van haar tijd zou zijn. Andere mensen in haar omgeving zeiden hetzelfde, want met een andere studie kon ze toch makkelijker een goede carrière opbouwen? “Het is maar een hobby”, kreeg ze te horen. Of doe het als een tweede studie. “Ik ben zo blij dat ik het wel gedaan heb”, vertelt Alexandra. “Mezelf aanmelden was de beste impuls ooit, het beste idee dat ik ooit heb gehad.”

Het voelde goed

Een jaar geleden wist Alexandra nog zeker dat ze aan een studie Hotel Management zou beginnen. Al las ze vanaf haar veertiende regelmatig online artikelen over psychologie. “De menselijke geest, emoties, gedachten, ik vond het allemaal zo ontzettend boeiend.” Bij het uitzoeken van een studie keek ze rond naar scholen door heel Europa, van de Erasmus Universiteit had ze al weleens gehoord van vrienden. “En bij Rotterdam had ik een gevoel. Ik kan het niet helemaal beschrijven, maar het voelde goed.” Dus meldde Alexandra zichzelf aan en telde ze nachten af tot 15 april, de dag dat ze bericht zou krijgen over haal aanmelding. “Ik was zo blij toen ik zag dat ik binnen was. Hotel Management was ik meteen vergeten.”

Afgelopen nacht heeft Alexandra tot laat gestudeerd. “Eerder deze week had ik niet genoeg werk gedaan en ik wil niet onvoorbereid het college in”, vertelt ze. Het is best een zware studie, vindt Alexandra. Veel lezen, veel vaktermen. “Het is soms lastig te begrijpen. Ik moet echt de tijd nemen om te begrijpen wat ik lees, anders kan ik niet meediscussiëren tijdens de bijeenkomsten.” De eerste studiegenoten zijn al gestopt, maar daar moet zij niet aandenken. “Het eerste blok over sociale psychologie vond ik niet zo leuk. Dit tweede blok gaat over persoonlijke psychologie. Hoe ontwikkel je gedachten en hoe ontwikkel je gedrag? Dat vind ik superboeiend.”

Geen feestjes meer

Alexandra heeft een eigen studio in Xior. Aan het begin van de zomer was er regelmatig een feestje op het dakterras. “Ik denk dat iedereen die hier woont wel zo’n feestje heeft meegemaakt. Maar de coronabesmettingen liepen op en we leerden over de regels in Nederland, dus nu zijn er geen feestjes meer. We zitten soms samen in de gedeelde ruimte.” Offline lessen heeft Alexandra niet, dat vindt ze jammer. “Het internet werkt niet altijd even goed in Xior. Iedereen zit natuurlijk altijd op het internet, want iedereen heeft online college.”

Ondank het waardeloze internet, het gebrek aan feestjes, en online colleges, heeft Alexandra geen spijt van haar verhuizing. “Thuis was het anders geweest. Daar had ik in het comfort van mijn eigen huis en eigen vriendengroep niet deze ervaringen gehad. Het is een nieuw hoofdstuk in mijn leven.”

freshman2020_nur_01

Lees meer

Eerstejaars Nur studeert MISOC en wordt overal blij van

Ze droomden van een studietijd in het buitenland, liefst in Rotterdam, en toen kwam de…