Als de universiteit studenten wil opleiden die complexe maatschappelijke problemen – het klimaat, ongelijkheid, robotisering – het hoofd kunnen bieden, moet er iets helemaal anders, zegt onderwijspionier Liesbeth Noordegraaf-Eelens.
De manier waarop universiteiten hun onderwijs inrichten is niet meer van deze tijd, zegt Farshida Zafar. Inspiratie haalt ze uit onverwachte hoek: de gamewereld. “Je kunt studenten veel beter zelf hun route laten bepalen.”
Als een universiteit geen stelling inneemt, wie dan wel? Ginie Servant pleit voor een herwaardering van engagement op de campus. Om te beginnen wil ze het academisch onderwijs ‘dekoloniseren’.
Het klinkt te mooi om waar te zijn. Een simpele belofte aan het begin van het eerste jaar waardoor de resultaten de lucht in schieten. Maar met het I WILL goal-settingprogramma laat onderwijspionier Michaéla Schippers zien dat het kan.
Het kan toch niet zo zijn dat nota bene een universiteit zich niet baseert op wetenschappelijk onderzoek? Dus wel, constateert psycholoog Guus Smeets. Hij pleit voor meer ‘evidence based practice’ in het onderwijs. “We kunnen studenten veel efficiënter laten leren.”
Alle geneeskundestudenten een gelijke kans bieden in het onderwijs, zodat er een diverse artsenpopulatie ontstaat. Dat is de kruistocht die Karen Stegers-Jager al tien jaar voert binnen en buiten het Erasmus MC, de laatste jaren met groeiend succes.
EM zoekt een motto en jij mag ’t bedenken!
Ieder zichzelf respecterende organisatie vindt zichzelf elke paar jaar weer opnieuw uit.…