Al vroeg in de coronacrisis ging de universiteit aan de slag met proctored tentamens, waarbij studenten thuis hun tentamen kunnen maken, maar dan wel gefilmd worden. Soms wordt zelfs de hele kamer gescand op activiteit. Is proctoring een blijvertje?
Niet alle hogeronderwijsinstellingen doen mee met proctoring. Bij de UvA spant de medezeggenschap een rechtszaak aan tegen het systeem (en verliest), twee hogescholen passen er helemaal voor.
Hoe ziet de anderhalvemeter-universiteit eruit? Hoeveel studenten kunnen er dan nog in een collegezaal en wat voor maatregelen moeten verder op de campus genomen worden om alles in goede banen te leiden?
Een van de redenen om hogeronderwijsinstellingen lang gesloten te houden is dat veel studenten gebruikmaken van het openbaar vervoer. Daarom wil het kabinet in elk geval geen fysieke colleges waardoor studenten in de spits moeten reizen.
Niet alleen het onderwijs verandert in een wereld na corona, ook het studentenleven op de sociëteit wordt drastisch aangepast.
Ook de economische gevolgen van de crisis gaan niet aan studenten voorbij. Velen raken hun bijbaan kwijt.
Dat docenten het online onderwijs zo snel uit de grond gestampt hebben wordt alom gewaardeerd. Toch betekent dat niet dat het onderwijs ook altijd even goed is. In een enquête van EM geven EUR-studenten het digitale onderwijs een magere onvoldoende.