Nadat de universiteit in februari de klimaatnoodtoestand had erkend en in verband hiermee maatregelen had aangekondigd, gingen studenten voor de tweede keer dit collegejaar over tot bezetting van een universiteitsgebouw, omdat de maatregelen volgens hen ontoereikend waren. Deze keer werd niet het Sandersgebouw maar het Erasmusgebouw bezet.
Omdat de vorige bezetting door de politie was beëindigd, richtte OccupyEUR zich deze keer op vreedzaam demonstreren. Om de tijd te verdrijven hadden de activisten een aantal activiteiten gepland, waaronder workshops, muziekuitvoeringen en gratis koffie voor iedereen. In het onderstaande artikel lees je meer over de initiatieven die tijdens het protest plaatsvonden.
In een brief aan de mensen van Occupy die in het Erasmusgebouw zaten, heeft het College van Bestuur laten weten dat het protest om half elf ’s avonds beëindigd moet zijn. De demonstranten zijn echter niet van plan te vertrekken en hebben tenten opgezet.
Ongeveer twintig activisten brachten dinsdag de nacht in het Erasmusgebouw door, ondanks de verzoeken van de universiteit om het gebouw om half elf ’s avonds verlaten te hebben. Tot verrassing van de demonstranten schakelde de universiteit deze keer niet de politie in.
Omdat de demonstranten niet weggingen, nam het College van Bestuur krachtiger maatregelen en schreef het in een open brief dat OccupyEUR van nu af niet meer als demonstratie maar als illegale bezetting zou worden behandeld. In het onderstaande artikel lees je wat dit betekent voor de toekomst van OccupyEUR.
OccupyEUR is niet de enige studentenbeweging die in opstand is gekomen tegen de banden van universiteiten met de fossiele industrie. Ook aan andere universiteiten zijn studenten bij elkaar gekomen om te protesteren. Hieronder lees je hoe succesvol ze waren.
Ondanks de eisen van de klimaatactivisten zijn de Universiteit van Amsterdam en die van Utrecht niet van plan om hun banden met de fossiele industrie te verbreken, omdat zij deze onmisbaar achten voor onderzoek naar groene energie. Lees hieronder over hun overwegingen.
In mei waren er een week lang nieuwe bezettingen en activiteiten in Nederlandse universiteiten. Hiervan uitgezonderd was de VU Amsterdam, die al in april had aangekondigd niet langer te willen samenwerken met fossiele bedrijven die zich niet aan de Klimaatovereenkomst houden.
In het kader van de heropleving van protesten bij de universiteiten is ook het Sandersgebouw inmiddels voor de derde keer bezet. OccupyEUR heeft deze keer specifiekere eisen gesteld.
De derde bezetting van het Sandersgebouw in mei eindigde als de eerste in november – met interventie door de politie. De laatste twaalf demonstranten werden gearresteerd, waarbij gemeenteraadslid Mina Morkoç (GroenLinks) optrad als juridisch waarnemer. Lees hieronder over de ontruiming.
Eén dag nadat de derde bezetting van klimaatactivisten door de politie was beëindigd, hield de Erasmus Universiteit in het Erasmus Paviljoen de opening van de Sustainability Days. Bij deze gelegenheid werd actief gediscussieerd over OccupyEUR en de vraag hoe de universiteit hiermee omgaat.