Het grootste deel van de demonstranten verliet rond half acht ’s avonds de hal. Dat deden zij nadat beveiligers twee keer hadden opgeroepen om uiterlijk om half acht het pand te verlaten, anders zou de ‘sociale veiligheid’ van de demonstranten niet gegarandeerd zijn. Bij de vorige demonstratie mocht OccupyEUR tot half elf blijven, maar per 1 april zijn de openingstijden aangepast om energie te besparen.

De twaalf overgebleven demonstranten zaten ingehaakt in een cirkel op de grond, hun gezichten geschminkt om gezichtsherkenning te voorkomen. Terwijl ze een voor een gearresteerd werden, schreeuwden ze nog eenmaal samen met de rest van de groep buiten hun vaste mantra: ‘Hoe laat is het? Solidariteit!’

occupyeur arrestaties erasmusgebouw mei 2023 foto Elmer (7)
Agenten gaan bijna over tot arrestatie van de groep overgebleven demonstranten. Beeld door: Elmer Smaling

Gemeenteraadslid Mina Morkoç (GroenLinks) was tijdens de demonstratie juridisch waarnemer. Zij probeerde te volgen hoe de arrestaties verliepen, maar dat werd haar enkele keren onmogelijk gemaakt door beveiligers. Pas na bemiddeling van een politieagent kon ze haar werk voortzetten. Morkoç: “Ik vind het teleurstellend dat de universiteit het protest zo snel heeft laten ontruimen, en dan ook nog eens door zo’n grote hoeveelheid agenten.”

Waarschuwing van het CvB

OccupyEUR 9.5.2023_8_Esther Dijkstra
Rector Annelien Bredenoord bij het occupyprotest in mei. Beeld door: Esther Dijkstra

Het protest begon rond half elf in de regen bij de vijver en zette zich even later voort in de hal voor de Aula. Daar organiseerde OccupyEUR allerlei workshops en lezingen en maakten deelnemers muziek.

Rond 14.00 uur verstuurde het College van Bestuur een mail aan de actievoerders met een waarschuwing. Ze zouden zich niet aan de regels houden. “Jullie belemmeren het onderwijs en zelfs de examens door jullie aanwezigheid en het geluid dat jullie produceren. Blijft dit het geval, dan zullen we maatregelen nemen.” Om welke examens het ging is onduidelijk. Ook schrijft het College dat er meerdere malen is geprobeerd om het gesprek aan te gaan, maar dat de actievoerders daar niet voor openstaan.

Aan het eind van de middag beklommen vier demonstranten het Theilgebouw. Vanuit de nissen voor de ramen aan de kant van het plein hingen ze drie grote spandoeken op met de tekst ‘smash fossil capitalism’. Toen de vier weer beneden waren en via een richel terug naar het plein probeerden te lopen, werd de sfeer even grimmig. Een beveiliger probeerde ze tegen te houden door in de weg te gaan staan en stapte even later opzij. De actievoerder werd boos omdat hij de situatie gevaarlijk vond. De vier renden daarna het Theilgebouw in.

Update donderdag 11 mei: De beveiliger is van plan aangifte te doen tegen de activist die via de richel probeerde weg te gaan. Die zou volgens de beveiliger gedreigd hebben hem van de richel af te trekken, een diepte van vier meter in. De activist ontkent dit. De EUR-student zegt juist dat hij bang was om te vallen, en dat hij de beveiliger waarschuwde dat hij de enige was waaraan de student zich kon vastklampen als hij viel.

OccupyEUR 9.5.2023_3_Esther Dijkstra

Lees meer

OccupyEUR bezet opnieuw Erasmusgebouw

Zo’n veertig demonstranten hebben dinsdagochtend de hal van het Erasmusgebouw bezet.…

Lees 5 reacties