Na de uit de hand gelopen demonstratie op 28 november, hoopt OccupyEUR nu op een vredige demonstratie waarbij zij een statement kunnen maken. Zo zijn de spandoeken met duct tape opgehangen en is er een pad vrijgehouden voor studenten die in en uit de collegezaal lopen. “We zijn niet uit op escalatie, we willen vooral laten zien dat we ons niet zomaar laten wegpesten,” zegt Elias, de perswoordvoerder van OccupyEUR.

OccupyEUR Een actievoerder doet een dutje voor het eten.

Onderdeel van de Special

Protesten in het Sandersgebouw

Op maandag 28 november bezetten studenten het Sandersgebouw op de campus Woudestein. De…

Daadwerkelijke daden

Met livemuziek, speeches, hoekjes met stickers en boeken en zelfs een kapper aanwezig, zijn de studenten van plan te blijven tot de universiteit alle banden met de fossiele industrie verbreekt. De eisen zijn hetzelfde als vorige keer: banden met de fossiele industrie verbreken, een einde aan precaire contracten van medewerkers, een einde aan studieschulden en een toegankelijkere campus.

Collegevoorzitter Ed Brinksma is vanochtend al even langs geweest, maar OccupyEUR houdt een gesprek vooralsnog af: “We willen daadwerkelijke daden. Een gesprek met enkelen van ons past ook niet bij wie wij zijn, want we zijn één groep”, vertelt Elias.

Reactie op noodtoestand

Gisteren erkende de universiteit de klimaatnoodtoestand en kwam zij met enkele maatregelen. Zo kunnen medewerkers vanaf volgend kwartaal alleen nog vegetarische hapjes en maaltijden bestellen bij de catering en moeten alle studenten de komende jaren in aanraking komen met duurzaamheidsonderwijs.

Voor OccupyEUR is dat niet genoeg. “Er is weinig tot geen concrete actie aangekondigd, en dat is een probleem”, vindt Elias. “Zoals al eerder gezegd, we willen geen gesprek, we willen daden. Daarbij zijn er geen studenten gevraagd voor input. We zijn zeker niet tegen het statement van de universiteit, maar het is nog lang niet genoeg.”

Bezetting-Sanders-Occupy-EUR-klimaat-protest-dag-1-2-1600×1067

Lees meer

Meer vega en meer duurzaamheidsonderwijs: universiteit erkent noodtoestand klimaat

De Erasmus Universiteit wil de komende jaren het beleid ten aanzien van duurzaamheid…

Lees één reactie