Op Instagram had OccupyEUR eerder aangekondigd het Langeveldgebouw te willen bezetten. Dat bleek een afleidingsmanoeuvre. De groep verzamelde zich een half uur van tevoren bij de vijver. Terwijl beveiligers voor het Langeveldgebouw en het Polakgebouw gingen staan, groeide de groep uit naar zo’n veertig mensen, die zich met paraplu’s en regenjassen droog probeerden te houden. De beveiligers hadden de instructie om de demonstranten naar binnen te laten als ze dat zouden proberen.

Banners op het balkon

Zover kwam het niet. Om 11.00 uur vertrok de groep, niet richting het Langeveldgebouw zoals verwacht, maar richting het Erasmusgebouw. Daar stonden geen beveiligers bij de ingang, wel waren de gangen richting de kantoren van het College van Bestuur en het Theilgebouw al afgesloten. Net als in februari, toen de demonstranten een nachtje bleven slapen, werden de banners vanaf het balkon uitgerold en verschillende zones ingericht in de hal.

In de ‘party area’ organiseert OccupyEUR vandaag onder andere een drag workshop en een ‘talent(loze) show’ en verschillende lezingen. Bij de ‘study area’ gaat het over dekoloniseren op de universiteit, hoe de universiteit zorgt voor studenten en medewerkers, er is een leescirkel, een haakworkshop en er is een kapper.

Concretere eisen

OccupyEUR heeft de algemenere eisen van de vorige bezetting wat concreter gemaakt. Zo eist de beweging dat de EUR het voorbeeld van de VU volgt, die onlangs aankondigde alleen nog nieuw onderzoek te doen met fossiele bedrijven die zich committeren aan het Akkoord van Parijs, geen advertenties van fossiele bedrijven meer op de campus en dat het Trustfonds stopt met alle investeringen in fossiel, ook indirecte.

Verder eisen de demonstranten dat de universiteit lobbyt bij onderwijsminister Dijkgraaf om alle studieschuld kwijt te schelden. Al het wetenschappelijk en niet-wetenschappelijk personeel dat structureel werk doet moet een vast contract krijgen en tot slot wil OccupyEUR dat de hele campus toegankelijk is, ook voor mensen met een functiebeperking.

occupyeur brunch woensdagochtend protest fossil free foto Shrey (2)

Lees meer

Occupy’ers verwachten de ME, maar blijven toch slapen in Erasmusgebouw

Zo’n twintig actievoerders zijn dinsdagnacht blijven slapen in het Erasmusgebouw,…

Blijven slapen

De demonstranten overwegen om te blijven slapen. Volgens een woordvoerder van de universiteit mogen de demonstranten blijven zolang ze zich aan de huisregels houden, die ze overhandigd zullen krijgen. Een van de voorwaarden daarin is dat ze vertrekken voordat het gebouw vanavond dichtgaat.

In verschillende landen worden deze maand bezettingen op universiteiten georganiseerd om te demonstreren tegen de fossiele industrie. Maandagochtend hebben klimaatactivisten een hal van de Universiteit Utrecht bezet. Een deel van de actievoerders is daar ’s nachts blijven slapen.

Banners-OccupyEUR-7Feb-ErasmusBuilding_ThanhNguyen (4)

Lees meer

Bezettingen aan universiteiten door klimaatactivisten

Klimaatactivisten hebben maandagochtend een hal van de Universiteit Utrecht bezet. Deze…

Lees één reactie