Bij verschillende universiteiten verzetten klimaatactivisten zich tegen de samenwerking van onderzoekers met de fossiele industrie. Gisteren verstoorden activisten in Leiden een toespraak van de rector: ze eisten dat de universiteit de banden met olie- en gasbedrijven verbreekt.

Bezettingen

Dinsdag en woensdag hielden activisten in Rotterdam, net als in het najaar, een universiteitsgebouw bezet. Woensdagavond zijn ze weer vertrokken (ditmaal zonder tussenkomt van de mobiele eenheid). Het College van Bestuur erkende maandag de klimaatnoodtoestand en wilde dinsdag en woensdag met de actievoerders in gesprek. Die vinden de maatregelen van de universiteit niet ver genoeg gaan en weigerden uiteindelijk met het College te praten.

occupyeur brunch woensdagochtend protest fossil free foto Shrey (2)

Lees meer

Occupy’ers verwachten de ME, maar blijven toch slapen in Erasmusgebouw

Zo’n twintig actievoerders zijn dinsdagnacht blijven slapen in het Erasmusgebouw,…

Ook aan de TU Eindhoven was er onlangs een bezetting van klimaatactivisten. Zij eisten eveneens dat de banden met olie- en gasbedrijven zouden worden doorgesneden. Dat lijkt vooralsnog niet te gebeuren. De Eindhovense decaan Bart Smolders van de faculteit Electrical Engineering zei enkele weken na de bezetting tijdens een bijeenkomst dat het ‘niet zo zwart-wit’ ligt.

In januari hielden klimaatactivisten een UvA-gebouw bezet, tot ze door de mobiele eenheid uit het gebouw werden gezet. Ook dat ging om samenwerking van de universiteit met de industrie.

Moratorium

De UvA wil nu pas op de plaats maken. Het bestuur van de Universiteit van Amsterdam heeft een moratorium op onderzoek met Shell afgekondigd. Er komen voorlopig geen nieuwe onderzoeksprojecten met Shell of soortgelijke bedrijven, staat in een verklaring. Het bestuur wil eerst in gesprek met studenten en medewerkers. “De vraag is hoe en met wie samengewerkt kan worden.”

Momenteel is de universiteit wel betrokken bij ‘vier projecten waar ook Shell één van de partijen is’. Het zou gaan om onderzoeken die zijn ‘gericht op schone energie, betere analysemethoden, of een beter milieu’. Die vier onderzoeken zullen worden voorgezet.

De universiteit zegt niet aan onderzoek te werken dat bijdraagt ‘aan de exploratie of productie van fossiele energie’. Ook zouden er geen leerstoelen worden betaald door bedrijven uit de sector.

Energietransitie

De uitkomst van die gesprekken is onzeker, omdat de inzichten soms uiteenlopen. In Delft bijvoorbeeld zei het college van bestuur onlangs tegen klimaatactivisten dat de fossiele industrie nodig is voor de energietransitie.