“We kunnen en zullen niet langer accepteren dat onze activiteiten worden verstoord voor grote groepen studenten en personeel, alleen omdat een kleine groep een bepaalde mening heeft. Ook kunnen wij niet langer de nodige veiligheidsmaatregelen voortzetten om te zorgen voor jullie veiligheid en die van anderen”, is te lezen in de mededeling.

In de nacht van dinsdag op woensdag sliepen ruim twintig demonstranten in de hal, ondanks dat het CvB dinsdag had aangekondigd dat het pand om 22.30 uur leeg moest zijn, anders zou de veiligheid van de aanwezigen niet gegarandeerd kunnen worden. Uiteindelijk kwam de politie niet en lieten de beveiligers de demonstranten met rust.

Woensdagochtend was er nog slechts een klein clubje over en waren er geruchten over een nakend vertrek, maar tijdens de brunch en de activiteiten die daarna plaatsvonden nam het aantal activisten in het Erasmusgebouw juist weer toe. Vermoedelijk willen de demonstranten in elk geval nog de rest van de middag aanwezig blijven in het gebouw.

Vanmiddag gesprek

Rector Annelien Bredenoord sprak dinsdagavond haar frustratie uit over het feit dat ze niet met de groep in gesprek kon. Er waren wel gesprekjes met individuele activisten, maar OccupyEUR stond Bredenoord niet toe om de microfoon te hanteren en de groep toe te spreken. “Wij hebben talloze manieren gezocht om een constructieve dialoog met jullie aan te gaan over de standpunten die jullie naar voren brengen, maar op geen enkele manier hebben jullie laten blijken open te staan voor een dialoog. Deze houding past niet bij een academische gemeenschap en de Erasmiaanse waarden en het draagt ook niet bij aan echte oplossingen”, schrijft het College van Bestuur nu in de mail.

Het CvB wil om 15.00 uur alsnog met de demonstranten in gesprek, om te zoeken naar ‘echte oplossingen’ voor de problemen die OccupyEUR aankaart, en om te praten over een plek waar verder gedemonstreerd kan worden ‘zonder de activiteiten van de universiteit voor anderen te verstoren’. Om 19.00 uur gaat het gebouw dicht en iedereen wordt verzocht om het gebouw voor die tijd te verlaten. “Iedereen die na die tijd nog in het gebouw is, overtreedt de huisregels”, besluit het CvB de mail.

occupyeur brunch woensdagochtend protest fossil free foto Shrey (2)

Lees meer

Occupy’ers verwachten de ME, maar blijven toch slapen in Erasmusgebouw

Zo’n twintig actievoerders zijn dinsdagnacht blijven slapen in het Erasmusgebouw,…

Lees 3 reacties