In het memorandum, dat zowel op papier als via de e-mail van studenten is verspreid, staan achttien regels waaraan de demonstranten zich van het College van Bestuur moeten houden. Dat gaat onder andere over het vrijhouden van vluchtroutes, het respecteren van andermans eigendommen en het voorkomen van gevaar. Het achttiende punt luidt: “Een protest in een gebouw van de EUR duurt tot uiterlijk 22.30 uur van de betreffende dag waarop het protest is gestart.”

Volgens woordvoerder Elias van OccupyEUR is de protestgroep niet van plan zich aan die laatste regel te houden. Meerdere studenten en demonstranten hebben slaapspullen bij zich en in een hoek van de hal van het Erasmusgebouw is een tentje opgezet.

Wat de consequenties zijn als de demonstranten het gebouw niet om 22.30 uur verlaten hebben is onbekend. EM heeft daarover om verduidelijking gevraagd bij het College van Bestuur, maar vooralsnog niet gekregen.

Twee monden

occupyEUR Erasmusgebouw bezetting end fossil foto Elmer Smaling (5 kleiner)
Thomas Kloos verscheurt het memorandum. Beeld door: Elmer Smaling

Filosofiestudent en Occupyer Thomas Kloos reageerde woedend toen hij het memorandum in zijn handen gedrukt kreeg. Ostentatief verscheurde hij zijn exemplaar en alle andere die hij in de zaal te pakken kreeg. Vervolgens beende hij richting de papierbak om ze daar te deponeren. “Ik vond het vrij absurd dat een bezette instantie als de EUR denkt regels te kunnen opleggen aan een protest. Ik snap wel dat ze het willen, maar wat ik niet snap is de toondoofheid waarmee het wordt gedaan. Het College van Bestuur spreekt constant met twee monden. Bij de eerste bezetting ontruimden ze eerst en wilden ze daarna het gesprek aangaan. En dat doen ze nu eigenlijk weer. Ze willen dat we om half elf weggaan, dus we weten allemaal hoe dat gaat aflopen. Dan worden we  weer allemaal weggesleept.”

Stickers-OccupyEUR-7Feb-ErasmusBuilding_ThanhNguyen (2)

Lees meer

Ontspannen sfeer bij bezetting in Erasmusgebouw

De bezetting van het Erasmusgebouw door OccupyEUR verloopt ontspannen. Er is een kapper…

Lees 2 reacties