Update 15 mei 2024, om 17:30 uur

Alle gebouwen op campus Woudestein en het Erasmus University College zijn donderdag gesloten. Lees de volledige informatie hier.

Volgens de aankondigingen komen de studenten, verenigd onder de naam Palestine Solidarity Rotterdam, om 13:00 uur bij elkaar op de Erasmus Plaza. De deelnemers eisen dat de universiteit relaties met Israëlische onderwijsinstellingen verbreken én alle banden bekendmaken met samenwerkingspartners die profiteren van of opereren vanuit bezette gebieden. Ook eisen ze dat de universiteit solidair is en steun geeft aan Palestijnse studenten en medewerkers. Daarnaast vragen de studenten de universiteit om een statement uit te brengen over een permanent staakt-het-vuren in Gaza.

Veiligheid voorop

Het College van Bestuur heeft ook van zich laten horen in aanloop naar het protest. De veiligheid van zowel studenten, medewerkers als deelnemers staat voorop, benadrukt het CvB in een e-mail aan alle studenten en medewerkers, die dinsdagavond verstuurd werd. “Uiteraard hopen we op een respectvol en open gesprek zoals dat eerder heeft plaatsgevonden”, schrijft het bestuur. “We hopen taferelen zoals in Amsterdam te voorkomen. Wij als Erasmus Universiteit zullen discriminatie, antisemitisme, haat zaaien, vernielingen of geweld niet accepteren.” Onderaan de e-mail verwijst het bestuur naar de huisregels voor manifestaties.

lege campus zon foodcourt

Het laatste nieuws

Alle gebouwen op Woudestein dicht op donderdag, terrein blijft wel open voor protest

De veiligheid van medewerkers en studenten kan niet gegarandeerd worden rondom het…

Alles gaat door

Tijdens het protest blijft de campus open, met uitzondering van het Sandersgebouw en een deel van het Erasmusgebouw. Die zijn alleen te betreden op vertoon van een medewerkerspas. Alle onderwijsactiviteiten die niet in het Sandersgebouw plaatsvinden gaan door. Verder zijn de winkels, de Food Plaza en café In de Smitse vanaf 11 uur dicht.

De universiteit is coulant tegenover studenten die zich tijdens het protest niet comfortabel voelen op de campus. Ze mogen een verplicht vak of tentamen op donderdag overslaan, zolang ze zich vooraf melden bij hun docent. Voor medewerkers is het mogelijk om thuis te werken. Mochten docenten die colleges op donderdag geven zich niet veilig voelen, dan kunnen ze dat met hun leidinggevenden bespreken, schrijft het universiteitsbestuur.

stille herdenking gaza op Erasmus Plaza gerbera bloemen Palestijnen Israel foto Elmer Smaling

Lees meer

Speciale commissie gaat banden universiteit bekijken na vragen over Israël

Er komt een speciale commissie van experts die de internationale banden van de…

Nieuwe commissie

De universiteit verspreidde vorige week al een overzicht van de samenwerkingen met Israëlische kennisinstellingen, iets wat ze op veel kritiek van de Rotterdamse partij Leefbaar Rotterdam kwam te staan omdat ze daarmee een knieval zou maken voor de demonstranten. Daarnaast richt de EUR een commissie op die internationale partnerschappen gaat beoordelen, dus ook samenwerking met Israëlische instellingen.

20231017 teach-in palestina Sanders foto Wouter Holleman (3)

Lees meer

Leefbaar Rotterdam boos over ‘laffe’ mail universiteit over Gazaprotest

Leefbaar Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur over een…