Het College van Bestuur stuurde de mail naar aanleiding van een aangekondigd protest op de Erasmus Universiteit, dat donderdag 16 mei zal plaatsvinden. In de mail spreken de bestuursleden hun zorgen uit over de ‘verharding’ tijdens de pro-Palestijnse protesten onder andere in de Verenigde Staten en bij de Universiteit van Amsterdam. “Dat willen wij heel graag voorkomen.” Wel biedt het CvB ‘zeker ruimte’ om ‘bij elkaar te komen op campus Woudestein of in Den Haag’. “Maar wat ons betreft altijd vanuit een  open dialoog en met respect voor elkaars visie.”

In de bijlage deelt het CvB een korte lijst van samenwerkingen met Israëlische instanties. Volgens de woordvoerder van de universiteit is die lijst voor zover bekend compleet. “Het CvB vindt het belangrijk om hier transparant over te zijn, gezien de gebeurtenissen van de afgelopen tijd en de discussie daarover op de universiteit”, zegt hij.

‘Laffe uitvlucht’

De banden verbreken of bevriezen wil de universiteit niet. “Dat doen zou kunnen betekenen dat onze relatie met kritische stemmen binnen Israëlische universiteiten wordt bemoeilijkt”, schrijven de CvB-leden in de mail. Leefbaar Rotterdam noemt dat argument ‘een laffe uitvlucht waarmee de EUR het groepje radicalen in de kaart speelt in plaats van haar academische partners te verdedigen’. De woordvoerder van de universiteit laat weten dat het CvB de opmerkingen van Leefbaar ‘ter kennisgeving aanneemt’, maar voegt daar aan toe dat het CvB wel degelijk nagedacht heeft over eventuele veiligheidsrisico’s voor individuele wetenschappers die genoemd worden op een lijst met samenwerkingen met Israël. “Daarom communiceren wij die samenwerkingen ook op het niveau van organisaties.”

Actiegroepen Palestine Solidarity Rotterdam en Erasmus School of Colour hebben aangekondigd aanstaande donderdag op campus Woudestein te protesteren. Onder andere studentenvakbond STUUR steunt het protest.

20231017 teach-in palestina Sanders foto Wouter Holleman (7)

Lees meer

Solidariteitsprotest Palestina komt naar Woudestein, bestuur roept op tot voorkomen geweld

Met een mail aan alle medewerkers en studenten roept het College van Bestuur op om het…

Lees één reactie