Het protest kan doorgaan, benadrukt een woordvoerder van de Erasmus Universiteit. Het fysieke onderwijs niet. Hetzelfde geldt voor tentamens, examens, promoties, oraties en evenementen. Tentamens en examens worden verplaatst naar een andere dag. Diploma-uitreikingen en promoties worden verplaatst naar een andere locatie. De gemeente Rotterdam helpt bij het vinden van alternatieve locaties. “Ze weten dat ze veel van ons vragen door aan te dringen op een sluiting, en dus helpen ze waar mogelijk. Wij weten ook: het is nu even niet anders”, zegt de woordvoerder.

De driehoek Rotterdam, bestaande uit burgemeester, politie en OM, gaat over de veiligheid in de stad. Dat die geen inzicht heeft in de omvang en de aard van het protest maakt dat de driehoek om sluiting van de gebouwen verzocht.

“We zien op sociale media heel veel berichten die oproepen tot protest op de campus”, zegt een woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Veel meer oproepen dan alleen van de betrokken studentenpartijen. Dat de campus veel en veel grote gebouwen heeft, zou het waarborgen van de veiligheid moeilijker maken. Demonstranten kunnen dan makkelijk in de gebouwen verdwijnen.

Lees meer

Pro-Palestijns protest op campus Woudestein: wat kun je verwachten?

Studenten houden donderdag een protest uit solidariteit met Palestina op campus…

Doordat eerdere pro-Palestina-protesten uit de hand liepen, zoals in Amsterdam waar de schade anderhalf miljoen euro bedroeg, wordt voor hetzelfde gevreesd op de Rotterdamse universiteit. “Omdat de aard en omvang van de demonstratie niet kan worden ingeschat heeft de driehoek ons dringend verzocht om deze preventieve maatregel te treffen en alle gebouwen te sluiten”, laat collegevoorzitter Ed Brinksma weten. “Het verloop van protesten elders in het land toont aan dat de risico’s aanzienlijk kunnen zijn.”

Hij noemt de sluiting ‘buitengewoon teleurstellend’. “Onze eigen studenten en medewerkers willen met deze demonstratie op vreedzame wijze aandacht vragen voor de situatie in Gaza en de veranderingen die zij willen zien. We vinden het belangrijk dat er gedemonstreerd kan worden. Doordat we onze gebouwen niet toegankelijk maken, hopen we ook dat deze demonstratie de nodige ruimte krijgt.”

Het onderwijscentrum in het Erasmus MC en het Haagse International Institute of Social Studies blijven donderdag wel open.

Wat betekent dit voor het protest?

Wat de sluiting van de onderwijsgebouwen betekent voor het protest is nog niet duidelijk. De organisatie ligt onder andere bij studentenclubs OccupyEUR, Erasmus School of Colour, STUUR Rotterdam en Progressive Students Party. Zij gaan woensdagavond met elkaar in overleg.

Lees 2 reacties