Het heetste hangijzer – en niet alleen voor studenten – is wonen. De woonvisie moet op de schop, vindt de nieuwe coalitie. En de vier partijen beloven ‘flink’ door te bouwen. Ieder jaar moet er gestart worden met de bouw van 3.500 tot 4.000 woningen, inclusief 400 studentenkamers.

Studentencampus

Beetje weinig, merkt de Rotterdamse studentenvakbond STUUR terecht op, want volgens prognoses zijn er over een jaar of zes ongeveer 4500 kamerzoekende studenten extra en er is nu al een tekort. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om in te zien dat je met 400 nieuwe kamers per jaar tegen die tijd nog steeds te weinig plek hebt.

Ander plan is meer verkamering toestaan. Voor de verhuur van kamers is vanaf vier of meer personen een vergunning nodig. Nu is dat vanaf drie of meer. Maar heel duurzaam is die oplossing niet, want studenten worden uitgeleverd aan pandjesbazen en in sommige wijken is de spanning tussen studenten en andere buurtbewoners al te snijden. Meer verkamering zal niet bij alle buren goed vallen.

Nog een plan voor meer studentenhuisvesting: de bouw van een studentencampus. Veel kantoren op het Brainpark staan al een tijdje leeg en de gemeente wil daar woningen van maken, waaronder minstens 600 voor studenten. Dat plan ligt er al en is ook al goedgekeurd door de vorige gemeenteraad.

Nachtleven

Het Rotterdamse uitgaansleven en de vorige coalitie waren op z’n zachtst gezegd niet de beste match. Het gemopper is wat naar de achtergrond verdwenen nu iedereen opgelucht is dat je na corona überhaupt weer kan gaan dansen, maar nog niet zo lang geleden stond er een boze uitgaansmeute voor het stadhuis. Het nachtleven werd de nek omgedraaid, vonden ze. Daar komt verandering in, belooft de nieuwe coalitie.

Er komt een ‘plan voor de nacht’. En de partijen beloven minstens tien nieuwe 24-uursvergunningen voor horeca in de komende periode, dat geeft ruimte voor meer uitgaansgelegenheden die tot diep in de nacht door kunnen. Ook wordt er gekeken naar een extra festivallocatie aan de rand van de stad. Nachtwinkels mogen voortaan tot 6 uur ’s ochtends openblijven.

En er zijn verschillende plannen om straatintimidatie tegen te gaan, wat onder de vorige coalitie ook al een speerpunt was. Boa’s trainen, horecastewards inzetten en er komen ‘stadsgarderobes’ in drukke uitgaansgebieden, waar iedereen die zich onveilig voelt terechtkan.

Zuid

Om weer veilig naar huis te kunnen ziet de coalitie een nachtmetro als oplossing. Of die ook van campus Woudestein naar Zuid gaat rijden, over de nieuwe oeververbinding die Kralingen met Zuid moet verbinden, is nog afwachten.

Op Zuid komt ook de nieuwe Cultuurcampus. Dat stond al in de planning, maar de nieuwe coalitie benadrukt dat de ontwikkeling doorgaat. Het coalitieakkoord spreekt ook steun uit voor ‘de convergentie’, de samenwerkingsplannen van de Erasmus Universiteit, het Erasmus MC en de TU Delft.

Pronken

Het interessantst aan zo’n akkoord is wat er niet staat, of welke verantwoordelijkheid overduidelijk wordt afgeschoven. Pronken met Rotterdam als internationale stad, dat is wel te vinden in de plannen. Maar zorgen dat internationale studenten goed worden opgevangen en bijvoorbeeld een huis kunnen vinden, dat niet. “We dringen er bij de Erasmus Universiteit Rotterdam en Hogeschool Rotterdam op aan om hun verantwoordelijkheid te nemen voor de huisvesting van (internationale) studenten”, aldus het akkoord. Met andere woorden: beste universiteit en hogescholen: zoek het zelf maar uit.

Ook over studentenoverlast in bijvoorbeeld Kralingen is niet zoveel te vinden in de plannen. De nieuwe coalitie is van plan om door te gaan met de inzet van ‘student-stewards’ die ’s nachts een oogje in het zeil houden en lawaaierige dronkenlui aansporen om naar huis te gaan.