Update: Donderdag stemde de gemeenteraad unaniem in met het plan om studentenwoningen te realiseren op het terrein, laat D66 weten. Of er meer dan 600 studentenwoningen komen is nog onduidelijk. Wel beredeneert de partij dat 600 het minimale aantal is.

Een ontwikkelaar is begonnen met de doorrekening van een bouwplan. Om het project rendabel te maken zullen er in combinatie met de goedkopere studentenwoningen ook seniorenwoningen en gezinswoningen worden gerealiseerd op het Brainpark.

Het tekort aan studentenwoningen loopt al jaren op. Het aantal studenten in Rotterdam groeit jaarlijks en de verwachting is dat die groei de komende jaren doorzet. 86 procent van de studentenkamers in Rotterdam is te duur. Kortom: de vraag naar betaalbare studentenwoningen is groot en groeiende.

De gemeente Rotterdam stelt voor om van kantorenpark Brainpark I een woongebied te maken. Een deel van de kantoren blijft, de andere panden worden omgebouwd tot woningen. Volgens het plan kunnen er 2.500 tot drieduizend woningen komen, waaronder zeshonderd studentenwoningen. Brainpark I is het deel dat tegenover de Erasmus Universiteit ligt, net aan de andere kant van de Kralingse Zoom.

Meer!

“Als het aan ons ligt, komen hier op het Brainpark zoveel mogelijk studentenkamers”, vertelt D66-fractievoorzitter Chantal Zeegers. “Het is een uitgelezen plek voor studentenhuizen: pal naast de universiteit, de hogeschool, de metro maar ook dicht bij de stad.” De partij dient donderdag een motie in om ‘het aantal studentenkamers op het Brainpark te maximaliseren’. Zeegers verwacht een meerderheid voor die motie.

Hoeveel studentenkamers er dan op het Brainpark moeten komen, kan de partij niet zeggen. Daarvoor is het nog te vroeg, aldus een woordvoerder. Als de gemeenteraad voor het plan stemt, is dat het startsein om het verder in te vullen en uit te werken.

Perfect

Brainpark foto gemaakt door Tessa
Beeld door: Tessa Hofland

“Voor het zelfstandig worden en vrij zijn, is op kamers gaan belangrijk”, benadrukt Julia van den Bosch, preses van de Rotterdamse Kamer van Verenigingen. Het groeiende kamertekort is een groot probleem voor studenten. Daarom hoopt ook zij op meer dan zeshonderd studentenwoningen.

Omdat het Brainpark niet midden in een woonwijk ligt, kunnen studenten weinig overlast veroorzaken voor de buurt. Combineer dat met de ligging naast de campus en je hebt een ideale plek, zegt Van den Bosch. “Voor studenten is die plek perfect. Het is een klein stukje fietsen naar de stad, en je fietst over verlichte fietspaden.”