Het is duidelijk dat de studenten in de wijk wel bekend zijn met de klachten. “Wij wonen in een pand en de bovenburen hebben weleens over de muziek geklaagd,” zegt Rixt van der Giessen, die zelf buiten Rotterdam studeert. EUR-student Toma Kezic heeft zelf nooit feestjes thuis, naar krijgt wel klachten over geluidsoverlast. “De politie komt regelmatig langs, wat irritant is, maar wat kun je doen? Die rijke mensen worden snel boos, weet je.”
In gesprek gaan
Dat de veroorzaakte overlast serieuze gevolgen kan hebben, is wel te merken aan het geval van student Claartje Verhulst: “Op dit moment hebben we een rechtszaak lopen tegen onze huisbaas, omdat we onze vergunning misschien niet mogen houden, best wel veel gezinnen zijn tegen studenten in de buurt en je merkt met corona wel dat de rek er een beetje uit is, omdat er veel thuisfeestjes zijn geweest.” Zij vindt dat discussies over studentenoverlast om studenten heen gaan. “Je kunt beter met ons in gesprek gaan, eigenlijk zijn we allemaal best wel redelijk en willen we met iedereen rekening houden,” geeft ze aan.
Zelf met de studenten in gesprek gaan is precies was buurtbewoner Rolf Harbers doet. Hij gunt de studenten wel wat plezier, maar als er om 2.00 uur ’s nachts nog een feestje gaande is, vraagt hij de studenten wel of het wat stiller kan. “Als je dit niet wilt, dan moet je niet in een grote stad gaan wonen. Ik ben zelf ook student geweest en ik moet je eerlijk zeggen, toen was ik net zo,” zegt Rolf er nog begripvol bij.
Er bestaat een gemeentelijke verordening dat je na 11.00 geen geluidsoverlast mag veroorzaken. Gewoon simpel als studenten je daar aan houden. Punt uit. Het smoesje dat je maar niet in een grote stad moet wonen is dom. Er zijn mensen die om 5 uur hun bed uit moeten om te werken. Iedereen mag er wonen zolang je maar een beetje rekening met elkaar houdt.
Reageren niet meer mogelijk.