De reden voor het protest is een recente beslissing van de gemeente. De mensen achter BAR, die deze zomer sluit, waren van plan een nieuwe club te openen. De Maatschappij voor Volksgeluk moest een grote club worden in het gebied Merwe-Vierhavens. Maar de gemeente trok vorige week de stekker uit het project.

Ilias-protest-nachtleven-Pietro-Vigilanza
Beeld door: Pietro Vigilanza

Ilias (23), MSc Cultural Economics and Entrepreneurship: “We staan hier nu vanwege het cultuurbeleid in Rotterdam. Ze steunen de uitgaanscultuur van de stad niet – vandaar het bord ‘nachtcultuur is ook cultuur’. We zijn hier niet om te demonstreren voor BAR. De gemeente trekt over de hele linie haar steun in voor het nachtleven in Rotterdam. Als je een wereldstad wilt zijn, red je het niet met een 9-tot-5-economie.”

Habibe-protest-nachtleven-Pietro-Vigilanza
Beeld door: Pietro Vigilanza

Habibe (21), IBEB en filosofie: “Ik ben hier omdat het nachtleven van Rotterdam, en vooral BAR, integraal deel uitmaakt van de stad – vooral voor studenten. Ik vind wat de gemeente heeft gedaan heel oneerlijk en onterecht. Met zo’n belangrijk onderdeel van de cultuur van de stad hadden ze schappelijker moeten omspringen en meer steun moeten geven. Als er genoeg mensen komen opdagen, herzien ze hun beslissing misschien en realiseren ze zich hoe belangrijk het nachtleven voor de stad is.”

Louis-protest-nachtleven-Pietro-Vigilanza
Beeld door: Pietro Vigilanza

Louis (20), IBCoM: “Omdat ik in de stad ook mijn eigen evenementen run, zoals House of Bars, denk ik dat Rotterdam de verkeerde kant opgaat met het uitgaansbeleid van de stad. We staan hier voor het nachtleven van Rotterdam, omdat ik vind dat we deze cultuur moeten steunen en ervoor moeten zorgen dat er ruimte voor blijft in de toekomst. Steun Bar!”

Peter-Paula-protest-nachtleven-Pietro-Vigilanza
Beeld door: Pietro Vigilanza

Peter & Paula, respectievelijk IBEB en IBEX: “Sta op voor de nacht! We zijn hier om te demonstreren voor het nachtleven dat de gemeente Rotterdam probeert af te breken. De overweging van de gemeente was dat Rotterdam een zwarte zwaan was vergeleken met andere steden in Nederland en dat een nieuwe club, of in het algemeen het bestaan van clubs, dat imago zou terugbrengen. Wij geloven dat niet. Blijft er één vraag over: is dit het einde?”