Per 1 januari 2022 start de gemeente met een ‘stoplichtsysteem’ waarin studentenhuizen in Kralingen worden ingedeeld in drie categorieën: groen, oranje en rood. Op groen staan studentenhuizen die geen overlast veroorzaken in de buurt. Oranje betekent dat ze een straf krijgen, zoals vrijwilligerswerk of een stevig gesprek met de buren. Bij studentenhuizen op rood is er een kans dat de vergunning wordt ingetrokken.

Kralingen avond 8

Lees meer

Bewoners Kralingen hebben genoeg van studentenoverlast

Studenten veroorzaken ‘extreme overlast’ in Kralingen, vertellen buurtbewoners.

Kralingers eisen dat de gemeente een eind maakt aan de overlast door studenten. Het gaat vooral om geluidsoverlast, maar ook vervuiling en openbare dronkenschap. Daarom past de gemeente een ‘stoplichtsysteem’ toe voor studentenhuizen. Ook gaan particuliere beveiligers patrouilleren in de wijk.

Vergunning intrekken

Studentenhuizen die geen overlast veroorzaken staan op groen. Op het moment dat een huis voor herhaalde overlast zorgt – op basis van meldingen en waarnemingen van de politie – dan gaat het naar oranje en bij geen verbetering zelfs naar rood. Wanneer een huis op rood staat, dan is volgens wethouder Vincent Karremans, verantwoordelijk voor handhaving, buitenruimte, integratie en samenleven, ‘de ultieme consequentie om de vergunning in te trekken’.

Het Woonoverlast-team is dit plan aan het uitwerken: hoe dit systeem precies werkt, welke kleur bij welke gedragsoverschrijdingen en welke straf erbij hoort. Vanaf begin volgend jaar past de gemeente het systeem toe. “Maar vanaf nu houden wij de gedragingen al bij. Dus denk niet dat je nog anderhalve maand tekeer kan gaan”, waarschuwt Karremans.

Kralingen avond 10 lusthofstraat studenten – Sanne van der Most

Lees meer

Wildplassen, vervuiling, asociaal gedrag en geluidsoverlast: bewoners Kralingen helemaal klaar met studenten

Bewoners zijn de overlast die studenten veroorzaken in Kralingen beu. Ze klagen onder…

Particuliere beveiligers

Om de overlast op straat op te lossen zet de gemeente meer handhaving in. Zodat de politie en de boa’s niet overbelast raken door de toenemende meldingen gaat de gemeente particuliere beveiligers inzetten. “Ze zijn horeca-stewards en ze gaan ‘s nachts patrouilleren en surveilleren. Ze zullen studenten die overlast veroorzaken op straat naar huis sturen. Mocht er aanleiding zijn, dan kunnen de beveiligers contact opnemen met de politie.” Op deze manier hoopt de wethouder de hotspots van overlast heel goed te kunnen registreren.

Karremans was van plan om de particuliere beveiligers per direct in te zetten, maar de lockdown gooit roet in het eten. “Het heeft nu niet zo veel zin om ze op pad te sturen, want de horeca is toch om acht uur dicht. Op het moment dat de milde lockdown voorbij is, dan zetten we ze gelijk in”, benadrukt hij.

Bewonersavond

De overlast in Kralingen is nog nooit zo erg geweest als de laatste drie jaar, vertelden buurtbewoners op een bewonersavond in september en aan Erasmus Magazine. Karremans is direct aan de slag gegaan. Hij praatte met buurtbewoners, leden van gebiedscommissie en studentenverenigingen Laurentius en RSC/RVSV – die beschikken over studentenhuizen in Kralingen.

Ook liep hij mee met de nachtdienst van de politie om zelf te ervaren hoe ernstig de overlast is. “Ik begon op een donderdagavond om 11 uur ’s avonds en vijf minuten later hadden we al de eerste overlastmeldingen binnen”, vertelt hij. Op die avond kwamen voornamelijk meldingen binnen over geluidsoverlast. “Dat gaan we ook als eerst aanpakken”, zegt de alumnus.

Rol van de EUR

Karremans waardeert dat de universiteit een waarschuwingsbrief heeft gestuurd naar internationale studenten in Struisenburg. “Uiteindelijk is de EUR niet verantwoordelijk voor het individuele gedrag van studenten”, zegt Karremans. “Maar de universiteit kan de gemeente zeker helpen door voorlichting of waarschuwingen te geven aan de internationale studenten die rondom de campus wonen.”

vlcsnap-2021-10-13-15h15m29s549

Lees meer

Studentenoverlast in Kralingen: ‘Als je geen geluidsoverlast wilt, moet je niet in een grote stad gaan wonen’

Bij een recente bewonersavond hebben buurtbewoners hun ongenoegen geuit over vervuiling…

Studenten zijn hartstikke welkom in Rotterdam, benadrukt Karremans. Zelf heeft hij aan de EUR gestudeerd, dus hij snapt waarom de universiteit steeds populairder is. “Het is een geweldige stad om te studeren. Wij als gemeente willen studenten ook graag faciliteren.” Maar ze moeten op hun beurt ook rekening houden met hun buurt. “Als student krijg je veel van de maatschappij”, zegt hij. “Oud-rector Henk Schmidt zat eens naast mij tijdens een etentje en zei: ‘Je betaalt maar een heel klein deel van je studie zelf, de rest wordt door de maatschappij opgehoest.’ Dus het minste wat je kan doen is rekening houden met je buren.”

Verkamering

Ook de verkamering in Kralingen wordt aangepakt. Sinds afgelopen zomer mogen er geen nieuwe studentenhuizen komen in Kralingen. Daar voegt de gemeente nu een opkoopbescherming aan toe. Dat betekent dat je zelf in het huis moet wonen als je er eentje koopt. Dit geldt voor huizen met een WOZ-waarde onder de 355.000 euro. De gemeente hoopt dat beleggers hierdoor de panden niet meer kunnen opkopen en verhuren.

 

Lees één reactie