Nu bejaarden- en verzorgingstehuizen geen bezoek meer mogen ontvangen, zijn ouderen nog meer geïsoleerd. Daar brengt het platform Koetjes en Kalfjes verandering in. Hier brengen Leonoor Wismans en Rosalie Swart behulpzame studenten en werkenden in contact met eenzame ouderen. Via hun platform koppelen ze handmatig de ‘koetjes’ (ouderen) aan de ‘kalfjes’ (studenten en werkenden). Vervolgens belt het kalfje zo’n twee tot drie keer per week met het koetje om over koetjes en kalfjes te praten.

‘Binnen één avondje zat de website in elkaar’

Leonoor, een van de oprichtsters, vond het hartverscheurend om te zien hoe alle uitjes van de ouderen allemaal afgeblazen werden. “Mijn moeder werkt bij Stichting Zonnebloem en moest van alles afbellen,” vertelt de masterstudente geneeskunde. “Nu zijn er veel eenzame ouderen die voorlopig binnen moeten zitten. Tegelijkertijd zitten veel scholieren, studenten en werkenden thuis omdat ze niet meer naar school of kantoor kunnen.”

Een vriendinnetje van Leonoor, Rosalie Swart, zag dit ook gebeuren. Zij studeert rechtsgeleerdheid in Amsterdam en deed al eerder vrijwilligerswerk op het gebied van ouderenzorg. Samen bedachten zij Koetjes en Kalfjes. “In één avond zetten we de website en de social media op. Onze studies zijn niet gerelateerd aan deze onderwerpen, dus we hadden hier helemaal geen verstand van. Dat was nog best een uitdaging.”

Inmiddels telt het platform zo’n 1.700 kalfjes en 100 koetjes en het groeit hard. “Een dag nadat we het hadden opgezet, was het al meteen opgepakt bij NU.nl. Ook zijn we in een uitzending van RTL Z gekomen en zijn we door het AD en een aantal andere kranten geïnterviewd,” vertelt Leonoor trots.

“We zijn in een week razendsnel gegroeid. Eerst deden we alle aanmeldingen via de mail en die zetten we dan handmatig in een database. Eerst was dat nog wel te doen, want toen ging ook het vinden van de koetjes vooral individueel. Dan was er bijvoorbeeld een vriendinnetje die iemand kende die in een zorginstelling werkte en hing ze daar flyers op. Maar nu komen we steeds meer in contact met overkoepelende organen van instellingen, waardoor we veel zorginstellingen tegelijkertijd kunnen bereiken. Daarom hebben we er nu wat hulp bij van familie en vrienden. Hierdoor hebben we meer tijd om de organisatie wat vloeiender te laten verlopen. Eerst deden we vooral de taken die urgent moesten gebeuren, nu is er meer tijd om het concept aan te scherpen.”

Een soort Tinder voor eenzame ouderen en behulpzame studenten

De kracht van het platform zit volgens Leonoor in het handmatig koppelen. “We vinden het belangrijk dat er echt een match is tussen de koetjes en de kalfjes. Naast de woonplaats, kijken we naar de studierichting en andere interesses. We kijken naar wat voor soort persoon we voor ons hebben en wat diegene wil of nodig heeft.”

Het matchen op woonplaats heeft volgens Leonoor het bijkomende voordeel dat de kalfjes de koetjes eventueel nog meer kunnen helpen. “De kalfjes kunnen bijvoorbeeld helpen met boodschappen doen en medicijnen halen. Dit hoeft natuurlijk alleen als ze daar zin in hebben, het is geen verplichting.”

Theologen vinden elkaar

Enthousiaste reacties zijn er al volop. Leonoors favoriete succesverhaal is die van een koetje en kalfje die allebei geïnteresseerd waren in de Indonesische geschiedenis. “Daar hebben ze heerlijk over zitten kletsen. Ze waren beide ontzettend enthousiast. Heel leuk om te zien.”

Een ander succesverhaal is die van een theoloog in spé en een gepensioneerd theoloog. “Die hadden elkaar ook echt gevonden. Het is een specifiek vakgebied, dus we vonden het heel bijzonder dat we hen hebben kunnen matchen. Het is super om zoveel goede en waardevolle feedback te ontvangen.”

De crisis voorbij

De hoop is dat dit concept ook doorzet wanneer de coronacrisis straks voorbij is. “Het gaat om een kwartiertje of half uurtje per keer en dat twee of drie keer per week. Die tijd heeft iedereen wel. We merken dat ouderen het al ontzettend waarderen dat er iemand is die een beetje tijd voor ze neemt. We hopen daarom dat mensen dit door blijven zetten wanneer de ouderen straks weer bezoek mogen ontvangen.”