videoconference zoom stayrotterdam

Gelukkig komen online technologieën nu goed van pas. Een goed voorbeeld is de nieuwe online gemeenschap StayRotterdam – een open kanaal op Slack, opgezet door EUR-studenten. Binnen de online groep kunnen studenten kunst delen, debatteren over duurzaamheid, memes bespreken en spelletjes spelen, zoals Cards Against Humanity, schaken en dammen.

Eenzame studenten samenbrengen

De groep is opgericht en wordt onderhouden door drie EUR-studenten: Ricardo, Femke (allebei eerstejaars Bedrijfseconomie & Business) en Stephanie (derdejaars Media & Communicatie). “Ons doel was mensen samenbrengen die zich nu eenzaam voelen, of gewoon vermaak zoeken. Onze missie is mensen verbinden zolang de huidige situatie voortduurt”, aldus medeoprichter Femke. Ricardo vult aan: “Ik ken gelukkig aardig wat mensen, dus ik zal me niet vervelen, maar ik ken ook mensen die dat niet hebben en zich misschien geïsoleerd voelen.”

Na aanmelding bij het Slack-kanaal, hoeft een lid alleen maar een Google-formulier in te vullen, om de oprichters een idee te geven van de interesses: literatuur, kunst, recepten of games. Na verzending van het formulier word je naar je interesses ingedeeld bij de respectievelijke kanalen, waar in subgroepen online wordt gedebatteerd, gedeeld, of videochatsessies zijn via Zoom.

Pictionary spelen met onbekenden

skribblio stayrotterdam

Centraal in de groep staat het gamekanaal. Het originele van het gamekanaal is dat je leuke spelletjes speelt met mensen die je nog helemaal niet kent. In het begin sluit je verlegen aan bij een videogesprek met andere groepsleden. Net als jij kennen zij de meeste groepsleden ook niet. En net als jij zitten de anderen al dagen thuis. Dankzij één klik kun je vervolgens een hele avond je kunstvaardigheden oefenen met Skribbl, een online Pictionary.

Dit door studenten opgezette initiatief begon vorige week woensdag met iets meer dan twintig studenten. Het aantal leden is sindsdien enorm toegenomen en de gemeenschap kent nu meer dan 280 gebruikers. “Ik weet nog dat we heel blij waren toen we er nog maar twintig hadden. Nu zijn het er al meer dan tweehonderd en het eind is nog lang niet in zicht”, vertelt Ricardo.

Ambities

slackkanaal

De groep draait om meer dan alleen maar games en gesprekken in Slack. De oprichters van de groep en meehelpende studenten houden een activiteitenagenda bij. En Femke is erg enthousiast over het potentieel van die activiteiten: “Op donderdagavond hadden we een meditatiesessie. Dat vonden mensen echt fijn. Voor komende zondag organiseren we een sportsessie. We zijn ook in gesprek met Erasmus Sport over online sessies die zij kunnen geven.”

StayRotterdam is toegankelijk voor alle studenten die mee willen doen. Als jij je tijdens deze lockdown verveelt, kun je contact opnemen via hun nieuwe Facebook-groep, of je direct aanmelden via hun Slack-uitnodiging.