Een paar glazenwassers, wat schoonmakers en een slimme student die stiekem binnen schuilt voor de regen. Verder is het een kleine week voor de heropening nog heerlijk rustig in het Polakgebouw. “Het zal voor mij volgende week ook wel wennen zijn”, zegt Mark van Nierop, sinds januari projectleider van de heropening van het gebouw. “Ik ken het gebouw ook alleen met wat bouwvakkers en schoonmakers binnen. Ik ben heel benieuwd naar de dynamiek straks met alle studenten erin.”

Het Polakgebouw ging in oktober – iets meer dan twee jaar na de opening – plotseling dicht, omdat het dezelfde vloerconstructie had als een ingestorte parkeergarage in Eindhoven. Uit metingen bleek dat er geen instortingsgevaar was, maar dat de spanningen in de betonnen vloerplaten inderdaad hoger waren dan de norm toestaat. De universiteit besloot uit voorzorg tot een acute ontruiming.

Nagenoeg niets

Polak Strip
Een van de 352 strips. Beeld door: Tom Hollestelle

Eind vorig jaar ontdekten ingenieurs dat een deel van de problemen die in Eindhoven speelden in Polak niet aan de orde waren. Toch moesten de betonnen vloerplaten in het gebouw beter aan elkaar vast worden gemaakt. “Begin januari zijn de bouwvakkers begonnen,” legt Van Nierop uit. “In totaal zijn er 352 strips en bijna 5600 bouten gebruikt. Het bevestigen van de platen was nog niet zo makkelijk, omdat de strips per stuk bijna 3 meter lang zijn en 20 kilo wegen.”

Wat gaat de gemiddelde student zien van deze aanpassingen? Korte samenvatting: nagenoeg niets. Pas als je tijdens het blokken voor je tentamen uit verveling een keer naar het plafond staart, zie je wat de bouwvakkers de afgelopen drie maanden in het gebouw hebben gedaan. “Qua functionaliteit is er niets aan het gebouw veranderd. Er staat bijvoorbeeld niet ineens een pilaar in een collegezaal.”

Opfrisbeurt

Polak
Beeld door: Tom Hollestelle

Het gebouw heeft naast de noodzakelijke ‘beveiligingsupdate’ ook een opfrisbeurt gekregen. “Er zijn wat computerupdates gedaan die al op de planning stonden, al het meubilair staat weer op de juiste plek en er zijn wat nieuwe planten neergezet, omdat niet alle planten de zes maanden met weinig licht en water hebben overleefd. Als het gebouw dinsdag weer opengaat, voelt het hopelijk weer als nieuw.” Kapper Lydia opent dinsdag ook meteen de deuren weer, de andere winkels gaan pas op 23 april open.

De enige vraag die (nog) onbeantwoord blijft, is wie er opdraait voor alle kosten. “Dat weet ik niet en als ik het zou weten, zou ik ook niet tegen je zeggen,” lacht Van Nierop. “Maar dat is pas in de toekomst aan de orde. De universiteit heeft ervoor gekozen om alle rekeningen te betalen en later pas aan de schuldvraag te denken, zodat het gebouw zo snel mogelijk weer open kon. Of er in de toekomst nog meer aanpassingen nodig zijn? In principe niet, het gebouw voldoet aan alle eisen, maar de overheid kan natuurlijk altijd de normen weer aanscherpen.”

Haastige spoed

Toch zal bij veel studenten die volgende week weer gebruik maken van Polak het gevoel blijven hangen of het niet allemaal wat sneller had gekund, omdat er optisch zo weinig is veranderd. “Polak is in oktober halsoverkop gesloten en we hebben er alles aan gedaan om ook weer halsoverkop open te gaan. Alleen hebben we wel de tijd genomen die nodig was. Want haastige spoed is goed, maar te haastige spoed niet, zeker niet in zo’n geval.”

Polak
Beeld door: Tom Hollestelle