Na de sluiting van het Polakgebouw afgelopen donderdagavond zijn zeshonderd studieplekken op de campus verloren gegaan, en dat terwijl veel studenten binnenkort tentamens hebben. Waar moeten de studenten heen? Hoe druk is het in de UB en hoe staat het met de andere studieplekken op de campus?

Plaatsje claimen

De Argentijnse Lucia Barabini (Master Accounting & Auditing) zit achter een computer in de UB te werken. “De UB is geweldig, er hangt een fijne sfeer en het is er stil. Je moet hier nu alleen wel vroeg zijn wil je nog een plekje kunnen vinden. Ik was hier om tien uur en toen was het al heel lastig om een plekje te vinden.”

Alle plaatsen in de UB zijn inderdaad bezet en er trekt een constante stroom studenten langs de tafels, tevergeefs zoekend naar een plekje. Op een studieplek op de tweede verdieping ligt een onbewaakt schrift. Volgens de studenten die er naast zitten ligt het schrift er al twee uur lang. Langslopende studenten kijken boos naar het schrift, maar de heilige wet van het plaatsje claimen door een schrift neer te leggen wordt nog niet gebroken.

Maar naarmate het drukker wordt in de UB krijgt het schrift het steeds moeilijker. “Hoe lang ligt dit schrift er al?”, vraagt een passerende student geagiteerd. Dan wordt het schrift ruw aan de kant geschoven. “Ja, sorry hoor”, zegt de student. “Het is hier al hondsdruk en als er dan ook nog eens plekken zijn die twee uur lang niet worden gebruikt, is dat wel heel zonde.”

Meer dan druk

“Het was hier altijd druk, maar nu is het meer dan druk”, vertelt directeur van de UB Matthijs van Otegem. “We hebben vanaf deze week een nieuw beleid ingevoerd om zo min mogelijk studieplekken ongebruikt te laten. Geclaimde plekken die meer dan een halfuur niet worden gebruikt worden door het UB-personeel opgeruimd. Zo kunnen zo veel mogelijk studenten zo lang mogelijk studeren in de UB.”

Structureel probleem

Niet alleen de UB heeft maatregelen genomen om de drukte die ontstaan door de sluiting van Polak op te kunnen vangen, ook de universiteit is in actie gekomen. In het Sandersgebouw en het G-gebouw zijn nieuwe studieplekken gecreëerd en de openingstijden van het G-gebouw zijn verlengd.

Yrla van de Ven en de Cyprioot Alexandros Achilleos, die allebei Policy & Economics studeren, staan tijdens hun studiepauze buiten bij het G-gebouw. Ze vinden het de afgelopen week wel heel druk door de sluiting van het Polak gebouw. “Maar”, zegt Yrla, “ik denk dat het een structureel probleem is door de groei van het aantal internationale studenten de afgelopen jaren.”

“Het G-gebouw wordt altijd vergeten door studenten omdat het zo oud en lelijk is.”

Oscar Schyns

“Nederlandse studenten wonen vaak nog bij hun ouders en hebben daar een rustige plek waar ze kunnen studeren”, legt Yrla uit. “Internationals zoals Alexandros zijn hier nieuw en kennen hier niemand, dus trekken veel sneller naar de universiteit om te studeren. En de universiteit speelt hier niet genoeg op in, de nieuwe UB heeft sowieso veel te weinig studieplekken gekregen.”

Oud en lelijk

Het G-gebouw is net als de UB druk, maar er zijn nog wel aardig wat plekken beschikbaar, zeker in de computerzalen. “Het G-gebouw wordt altijd vergeten door studenten omdat het zo oud en lelijk is”, vertelt econometriestudent Oscar Schyns. “Daarom is hier in de computerzalen altijd plek.”

Filosofie- en economiestudent Ruud Verbraak zit met een studiegenoot beneden in het G-gebouw in een klein, privé studielokaal. “Dit oude gebouw is ideaal om in te studeren, het is hier meestal rustig en je hebt hier niets anders om op te focussen dan gewoon op het werk dat je moet doen. Op de muren of het uitzicht ben je al aardig snel uitgekeken”, zegt Ruud.

Moeilijk concentreren

De studieruimte op de begane grond van het Sandersgebouw is op woensdagmiddag al door veel studenten ontdekt. Twee hoopvolle studenten druipen gedesillusioneerd af als ze de drukte in de gloednieuwe ruimte zien. Ze trekken naar de laatste plek op de campus waar misschien nog studieplekken zijn, het M-gebouw.

Op de tweede verdieping van het M-gebouw zit IBCoM-student Joyce van Dalen aan een lange tafel te studeren. “Nu is het wel rustig”, vertelt ze. “Maar vanmorgen zat het hier helemaal vol, waar ik nu zit was het enige plekje dat nog vrij was.” Joyce vindt het gebouw geen fijne studieplek: “Ik ben hier vandaag alleen omdat ik hier college had. Je kunt je hier heel moeilijk concentreren doordat er geen stilteruimtes zijn en veel mensen hard met elkaar praten.”