Het Polakgebouw is nu een kleine week dicht. Omdat nog niet bekend is wanneer het gebouw weer open kan, moet de universiteit op zoek naar andere oplossingen om de weggevallen studieplekken en winkellocaties op te vangen. Dat blijkt soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Ongeveer zeshonderd studenten konden voor de sluiting tegelijkertijd gebruik maken van de studiefaciliteiten in Polak. Hoewel er in het verleden veel geklaagd is over het gebouw, waren de plekken waar gestudeerd kon worden populair. Om de druk op de stopcontacten en computers in de nieuwe UB niet te groot te laten worden, is de universiteit hard op zoek naar nieuwe studieplekken.

De eerste stappen zijn inmiddels gezet. Het G-gebouw (met uitzondering van het ESL-studielandschap) heeft dezelfde openingstijden als het Polakgebouw gekregen en sinds vanochtend zijn er op de begane grond van het Sandersgebouw zeventig nieuwe studieplekken geopend. “Dat worden er in de loop van de week nog meer”, zegt EUR-woordvoerder Sandra van Beek.

Winkels

Minder voorspoedig verloopt de zoektocht naar nieuwe locaties voor de Studystore, Canon, Hairdesign by Lydia en Randstad Uitzendbureau. Deze winkels, die in de plint van het Polakgebouw zitten en dus ook sinds donderdagavond dicht zijn, hebben nog geen nieuwe plek op de campus. “Dat is ook niet zo makkelijk”, legt Van Beek uit. “Er moet van alles goed uitgezocht worden en dat lukt dus niet van de een op de andere dag. We hopen in de loop van de week meer te weten.”

De sluiting van Polak betekent overigens niet dat er helemaal niemand meer in het gebouw naar binnen mag. Mondjesmaat lopen er nog studenten en andere mensen (onder begeleiding) over de gangen. “Bijvoorbeeld om spullen uit kluisjes te halen. Maar er zijn ook mensen geweest die de melk uit de koffieautomaten hebben gehaald.”

Twee weken

Er is nog niet bekend wanneer het gebouw weer voor iedereen open kan. Vrijdag meldde het College van Bestuur dat Polak nog zeker twee weken dicht blijft. Volgens Van Beek is dat nog steeds zo. “Het ligt niet in de lijn der verwachting dat het gebouw eerder open kan.”