Gedragseconoom – en zelf veganist – Jan Stoop is de initiatiefnemer. Hij hoopt ermee de ‘carbon foodprint’ van de faculteit een ‘subtiel duwtje’ te geven. Stoop kwam op het idee tijdens een seminar. “Daar stond een lunch voor tussen de 20 en 25 personen. Ik heb toen eens uitgerekend wat de milieuschade daarvan was. Het bleek dat zo’n lunch met vlees en zuivel 80 badkuipen water en 14 kilo koolstofdioxide meer kost dan een volledig plantaardige lunch.”
Niet allemaal vegan
De badkuipen en kilo’s noopten Stoop tot actie. Hij zocht vervolgens medestanders binnen de faculteit. “Van de vijftien hoogleraren die ik vroeg, steunden veertien mijn voorstel. Voor de duidelijkheid: geen van hen is vegan. Daarna heb ik mijn voorstel bij de decaan (Philip Hans Franses, red.) gelegd.”
Stoop benadrukt dat vlees bestellen gewoon kan, maar dat hiermee de norm wordt veranderd. “Vroeger moesten mensen met lactose-intoleratie of een glutenallergie een mailtje sturen aan het secretariaat: kun je voor mij een apart bordje klaarzetten? Vanaf nu zal de vleeseter dat moeten doen.”
Wat een mooi en dapper initiatief. Natuurlijk zullen er mensen zijn die dit betutteling vinden of het zien als dwang van en door de Vega lobby. Mogen ze vinden. Linksom of rechtsom zal de consumptie van dierlijke eiwitten omlaag moeten. Zelf ben ik na ruim zestig jaar een fervent vleeseter te zijn geweest tien jaar geleden overgestapt naar het vegetarisme. Voor mij was mededogen met de dieren het doorslaggevende argument. Maar uiteraard is ook de zorg voor het milieu, de bio-diversiteit, het klimaat etc. van groot belang en reden om te minderen of te stoppen met het consumeren van dierlijke eiwitten. Tot mijn verbazing bleek al gauw dat vegetarisch/veganistisch eten minstens net zo smakelijk is als mét vlees.
Zeer positief initiatief!
Wat een super initiatief. Eindelijk een mogelijkheid om zonder vragen te gaan eten.Wat prettig is, dat het in eerste instantie whole food plant based is en dat de vlees en kaas eters gewoon dat erbij kunnen bestellen.
Een wens, dat deze druppel de aanzet is om een meer te worden.
Anne-Marie
Met alle respect voor duurzaamheid, maar dit initiatief doorstaat de toets aan de democratische beginselen niet. Hoogleraren economie bepalen wat de universitaire dieetnorm is terwijl ze voor deze keuze niet afrekenbaar zijn.
Een management beslissing hoeft ook niet aan enig democratisch beginsel te voldoen. Het management van ESE / de universiteit neemt deze beslissing en de cateraar voert deze uit. Mensen die daar een probleem mee hebben kunnen hun beklag doen bij de daarvoor (democratisch) aangestelde organen zoals F-raad en U-raad.
Reageren niet meer mogelijk.