Gedragseconoom – en zelf veganist – Jan Stoop is de initiatiefnemer. Hij hoopt ermee de ‘carbon foodprint’ van de faculteit een ‘subtiel duwtje’ te geven. Stoop kwam op het idee tijdens een seminar. “Daar stond een lunch voor tussen de 20 en 25 personen. Ik heb toen eens uitgerekend wat de milieuschade daarvan was. Het bleek dat zo’n lunch met vlees en zuivel 80 badkuipen water en 14 kilo koolstofdioxide meer kost dan een volledig plantaardige lunch.”

Niet allemaal vegan

De badkuipen en kilo’s noopten Stoop tot actie. Hij zocht vervolgens medestanders binnen de faculteit. “Van de vijftien hoogleraren die ik vroeg, steunden veertien mijn voorstel. Voor de duidelijkheid: geen van hen is vegan. Daarna heb ik mijn voorstel bij de decaan (Philip Hans Franses, red.) gelegd.”

Stoop benadrukt dat vlees bestellen gewoon kan, maar dat hiermee de norm wordt veranderd. “Vroeger moesten mensen met lactose-intoleratie of een glutenallergie een mailtje sturen aan het secretariaat: kun je voor mij een apart bordje klaarzetten? Vanaf nu zal de vleeseter dat moeten doen.”

Lees 5 reacties