Wat vind jij van ‘Meat Free Monday’?

Sinds 16 oktober, Wereldvoedseldag, zijn er wekelijks ‘Meat Free Mondays’ op de Erasmus Universiteit. Maar wat vinden de studenten zelf van ‘Meat Free Monday’? Weten ze wat het inhoudt en eten ze echt geen vlees meer op maandag?

Anna Bilska (23), stagiaire aan het Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS)

“Eerlijk gezegd heb ik nog nooit van Meat Free Monday gehoord. Het eerste wat ik dacht was: waarom maandag? Waarschijnlijk omdat mensen in het weekend veel vlees eten en dan maandag een soort van day off nodig hebben? Het produceren van vlees van koeien en varkens kost veel energie en grondstoffen en daarom is het slecht voor het milieu. Voor mij is zo’n Meat Free Monday niet nodig want ik eet uit gezondheidsoverwegingen ongeveer 5 dagen per week vlees. Ik eet dan voornamelijk kip omdat ik weet dat dit minder belastend is voor het milieu. Een campagne waarin je de mensen duidelijk maakt dat ze bijvoorbeeld beter meer kip kunnen eten en dat ze überhaupt meer gebalanceerd moeten eten lijkt me effectiever dan Meat Free Monday. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor grote bedrijven of organisaties zoals de universiteit omdat zij de autoriteit hebben om sturing te geven aan de enorme voedselconsumptie van mensen.”

Nathalie van der Helm (20), 3de jaars studente sociologie

“Verantwoord eten is steeds belangrijk. Het is een soort hype om biologisch, vegetarisch en/of ‘superfoods’ te eten. Blijkbaar bestaat er nu dus ook Meat Free Monday. Zelf zou ik wel minder vlees willen eten omdat gezonde voeding voor mij belangrijk is. Het is niet overtuigend om op te roepen geen vlees te eten op maandag als er toch vlees in de vitrines ligt. Dat vlees is dan toch al geproduceerd en dus is het zonde om het niet op te eten.

“Aangezien studenten vaak maatschappelijk betrokken zijn moet de universiteit hen overtuigen van de campagne door meer informatie te verstrekken over waarom minder vlees eten belangrijk is. Als de universiteit dit echt overtuigend doet, zouden ze zelfs op de lange termijn kunnen stoppen met het aanbieden van vlees op maandag. Vervang bijvoorbeeld vleeskroketten door groentekroketten.”

Rianne de Jong (23), 2de jaars studente geneeskunde

“Meat Free Monday is in principe een goed initiatief. Onder andere doordat wij zoveel vlees eten en produceren in het Westen is er een scheve wereldvoedselverdeling ontstaan en is het milieu aangetast. Via Facebook heb ik al wel van Meat Free Monday gehoord, maar ik wist niet dat de EUR er ook mee bezig is.

“Het eten van minder vlees is niet per definitie gezonder, belangrijker is welk vlees je eet. Een plakje ham op brood is natuurlijk beter dan een speklap. Bovendien moet je alles met mate eten. Als je vlees vervangt door vegetarische burgers maar dan twee keer zoveel eet, is dat natuurlijk niet gezonder. Nu eet ik zo’n 5 dagen per week vlees, maar ik zou best nog minder vlees willen eten. Het is goed dat ook op maandag de campus vlees blijft aanbieden om de keuzevrijheid te kunnen behouden en  omdat ik denk dat de campagne slechts zal aanslaan bij een kleine groep meisjes die al bezig zijn met bewust verantwoord eten.” CW