Om de Meat Free Monday te promoten heeft het sportgebouw vanaf maandag 3 november een heuse insectenburger op het menu staan. EM testte de exotische snack.

Op het eerste gezicht klinkt het wat vreemd: een vleesvrije maandag ‘vieren’ door insecten – toch echt levende dieren –  te eten. Het doel van de Meat Free Monday is echter niet een volledig vegetarische eerste dag van de week, maar een dag voor bewustwording van de negatieve effecten van veeteelt en de alternatieven daarvoor. Een buffaloworm, het hoofdingrediënt van de insectenburger, stoot amper CO² uit en heeft veel minder bouwgrond nodig. Een prima streven dus, die wormensnack. Maar is-ie ook een beetje te nassen?

De buffalowormen die in de insectenburger verwerkt zijn.

Geen krioelende beestjes

Hoewel we het liever niet toegeven, was ook de redactie van EM  in eerste instantie wel een beetje huiverig om de insectenburger te testen. Slijmerige en krioelende wormen leken ons toch iets beter geschikt als vissenvoer, maar de uitnodiging van onze sportcollega’s konden wij uiteraard niet afslaan. Toen de burger eenmaal werd opgediend konden we opgelucht ademhalen: op het oog is het, zeker naast de bijgeleverde portie friet, net een gemiddelde burger in de snackbar.

De insectenburger is nauwelijks te onderscheiden van een ‘normale’ hamburger.

Net een vegaburger    

Zoals bovenstaande foto bewijst is het uiterlijk tamelijk doorsnee, maar schijn kan bedriegen. Voor hetzelfde geld zit er aan zo’n burger namelijk wel een typische insectensmaak of bijt je opeens op een glibberig stukje worm. Van een duidelijk onderscheidende smaak is echter nauwelijks sprake. De burger, enigszins melig van structuur, heeft vooral veel weg van een standaard vegaburger: leg ze naast elkaar en je proeft geen verschil. Vanwege de prima garnituur – sla, tomaat en rode ui –, ketchup en mosterd is de insectenburger smakelijk, maar voor een daadwerkelijk spectaculaire insectenervaring waarvan je de kriebels krijgt, kun je beter in China  zijn.

 

Naast de burger kun je in het sportgebouw ook terecht voor insectennuggets of een broodje meelworm. Volgens marketing- en communicatiemanager Gaby Dijkstra van Erasmus Sport betreft het voorlopig een actie, maar wordt het ‘insectenvoer’ bij enorme populariteit misschien wel toegevoegd aan de vaste kaart. MvS

Prijs insectenburger (met friet): €3,50

Cijfer: 6,5