Als alternatief voor het eten van dieren uit de bio-industrie, introduceerde Erasmus Sport gisteren de insectenburger. Niet iedereen vindt dat een goed idee.

De verkoop van de insectenburger, die onder meer buffalowormen bevat, doet nogal wat stof opwaaien.  Zo vindt Jeroen van der Lee, fractievoorzitter van de Rotterdamse afdeling van de Partij voor Dieren, de verkoop van de burger onlogisch. “Het is vreemd dat je op een zogenaamd vleesvrije maandag insecten verkoopt, dat zijn immers net zo goed levende dieren die uit vlees bestaan. Als we massaal insectenburgers gaan eten, ontstaat er een soort bio-industrie van insecten.”

Verkeerde naam

Hoewel de naam Meat Free Monday suggereert dat er op de eerste dag van de week geen vlees wordt verkocht, is dat niet het geval. De universiteit wil studenten en medewerkers op de maandag vooral wijzen op de alternatieven voor milieuonvriendelijk vlees uit de bio-industrie. “Dan is die naam in elk geval niet goed gekozen”, zegt Van der Lee. Hij wijst op het oorspronkelijke idee van de wereldberoemde popartiest Paul McCartney, die opperde om de maandagmaaltijden volledig vegetarisch te houden. “Eigenlijk zou je alleen maar groenteburgers moeten verkopen op maandag. Maar als dat ze te ver gaat, adviseer ik de Erasmus Universiteit om het project anders te noemen, want zo heeft Paul McCartney het natuurlijk niet bedoeld.”

Meer weten over de insectenburger? Lees dan onze recensie. MvS