Om studenten en medewerkers te wijzen op alternatieven voor vlees, is de universiteit gestart met de Meat Free Mondays. Vandaag was er op de campus nog weinig te merken van de duurzaamheidsmaatregel.

“Meat Free Mondays? Daar weet ik niks van”, zegt Desiree den Ouden, werkzaam bij de Bean Square van campuscateraar VITAM in het C-gebouw. Wie rond een uur of één over de campus struint op zoek naar een voedzame maaltijd, struikelt inderdaad niet over de promotiematerialen voor de vleesvrije dag die een wekelijks terugkerend fenomeen moet worden. Populair zijn ook vandaag weer broodjes döner kebab, kroket en ham. Wordt die Meat Free Monday eigenlijk wel gepromoot?

Tijdens de eerste Meat Free Monday waren er nog genoeg kroketten te vinden. (foto Twitter, Fedde Spoel)

Vegetarische special

Volgens Marc van Hooijdonk, coördinator van de Food Plaza, wordt er achter de schermen hard gewerkt om het idee van een duurzame maandag aan de man te brengen. “Momenteel staat alles nog in de steigers, maar die promotie komt er zeker.” Op dit moment is Van Hooijdonk druk bezig is met het inventariseren van de maatregelen waartoe de verschillende ondernemingen in de Plaza bereid zijn. “We hebben in ieder geval met de Sustainability Hub (het duurzaamheidscentrum dat binnenkort achter de Food Plaza wordt geopend, red.) afgesproken dat de eettenten elke maandag een vegetarische special op het menu gaan zetten.” De komende weken wordt er meer duidelijk over de manier waarop de ondernemers hun vleesverkoop gaan verminderen, waarna de promotie voor de Meat Free Monday zal toenemen.

Geen verplichting

Hoewel de naam Meat Free Monday een geheel vleesvrije dag impliceert, zal er voorlopig ook op de maandagen ‘gewoon’ nog vlees verkocht worden op de campus. “De universiteit kan de ondernemers niet verplichten om op maandag geen vlees meer te verkopen, terwijl ook de ondernemers studenten niet kunnen verplichten om op maandag vegetarisch te eten”, vindt Van Hooijdonk, die wel een voorstander is van minder vleesconsumptie. “Elke dag vlees eten is ongezond, en de vleesindustrie is milieuonvriendelijk: 18 procent van de broeikasgassen is afkomstig van veeteelt. Daarom juich ik het idee om studenten bewuster te laten worden van de nadelen van vleeseten van harte toe.”  

De Meat Free Monday werd opgestart naar aanleiding van de première van de documentaire Cowspiracy, waarin de negatieve effecten van de vleesindustrie worden belicht. MvS