Het evenement maakt deel uit van de Erasmus Sustainability Days. Alex, een masterstudent die deel uitmaakt van de Sustainability Hub, legt de juiste composteermethode uit. Twee derde moet bruin afval zijn, zoals takken, hooi of zaagsel, en een derde groen (fruit- en groenteschillen).

Spaanse muziek

Judith, een lid van de Food and Agriculture committee van de Hub, presenteert het menu van de dag: een springrollsalade, vegetarische rijstpapierdumplings en chocolade-aardbeienmousse. De leden worden opgesplitst in drie groepen om de gerechten te bereiden. Terwijl ze naar Spaanse muziek luisterden, crackers aten en biologische fruitsap dronken, beginnen ze met koken.

De geur van verse groenten verspreidt zich door het Food Lab. Biologische kwaliteitsproducten worden op de snijplanken gelegd, en de deelnemers gaan  snel aan de slag: wortels snijden, uien schillen en chocolade schaven. Deelnemers stellen zich voor aan hun mede-koks en ergens raakt een team in de war over de hoeveelheid pindakaas voor de saus

De ingrediënten die tijdens de workshop worden gebruikt, zullen later gebruikt worden om groenten en fruit in de campustuin sneller te laten groeien.

sustainability week 2025_erasmus food lab_workshop_koken cooking ingredienten_1_Tommaso Liguori
Beeld door: Tommaso Liguori

Duurzaam eten

“Vorig jaar heb ik al aan een paar workshops meegedaan. Het is een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten en te koken. Het inspireerde me om me aan te melden bij de Food and Agriculture committee”,vertelt Maria, student Kunst en Cultuur, die dit jaar bij de Sustainability Hub is gegaan. Het heeft meer invloed op haar dan ze had verwacht. “Je leert waarom duurzaam eten zo belangrijk is, je gaat meer nadenken over wat je eet en doet meer aan duurzaamheid.”

Maria is veganistisch noch vegetarisch. “Niemand in de Food and Agriculture committee volgt een volledig diervrij dieet”, zegt ze. “Ons doel is om bewustzijn te creëren om duurzamer te eten, en meer begrip dat je je vleesconsumptie kunt verminderen en in plaats daarvan een salade kunt nemen.” Wei-Yu (Bedrijfskunde) is het ermee eens: “Het weerhoudt ons er niet van om geweldige vegan gerechten te koken.”

Tarantino

Tussen het gelach, de gesprekken en de luide mixers door veranderen de papieren recepten langzaam in echte gerechten. “We organiseren elke woensdag kookworkshops, waar we meestal gerechten met een duurzame twist creëren”, vertelt Maria. Vorige week organiseerden ze een ‘Tarantino Movies’-workshop, waar ze gerechten uit films van regisseur Quentin Tarantino kookten. Apfelstrudel was er een van, een verwijzing naar Inglorious Basterds.

De recepten voor de workshops zijn overal op internet te vinden. Alex gebruikt LoveandLemons, Maria raadpleegt PickupLimes, terwijl Judith meestal Pinterest gebruikt. “Of we hergebruiken recepten uit ons eigen archief van vorig jaar”, zei Maria.

Tijd voor de lunch

Na het koken wordt de tafel gedekt. Aan tafel voert de groep vreemden gesprekken alsof ze al jaren vrienden zijn. Judith vertelt over haar liefde voor garnalen en sushi: “Het is een zeldzame gelegenheid dat ik garnalen eet, omdat het niet duurzaam is.” Josie, een masterstudent in Global Business and Sustainability uit Portland, is al tien jaar veganistisch: “Het gebied waar ik ben opgegroeid stond open voor deze trend van veganisme. Dat kom ik hier ook tegenkom. Alle supermarkten hebben verschillende opties voor veganisten, zoals tempeh of tofu.”

Composteren

Na een vullende lunch brengt een wandeling vanaf Mandeville de spijsvertering op gang. De groep loopt naar de campustuin bij de tennisbanen, waar het organische afval van het eten wordt gedumpt op de composthoop. Judith en Alex laten zien hoe je correct composteert: eerst wat hooi verwijderen, dan je groene afval erin leggen, het weer dichtmaken en wat meer hooi toevoegen, waarbij je ervoor zorgt dat je je houdt aan de verhouding van één derde en twee derde. Verderop in de tuin schoten de rozemarijn, vijgen en tuinbonen al omhoog. “Wanneer ze gegroeid zijn, zal de commissie een workshop organiseren met deze ingrediënten”, zegt Judith.

sustainability week 2025_erasmus food lab_workshop_koken_compost_tuin_3_Tommaso Liguori
Aan de rechterkant van het campusplein, voor het G-gebouw, vind je een tuin die veel verschillende soorten fruit en groenten verbouwt, en een bord waarop staat hoe je adequaat kunt composteren. Beeld door: Tommaso Liguori

Lees meer

Paradepaardjes van onderwijsinnovatie en duurzaamheid verdwijnen op 1 januari

Duurzaamheid, impactonderwijs en onderwijsinnovatie gaan vanaf januari 2025 op een lager…