De naamgever van Erasmus University, Desiderius zelf, is overal in de stad aanwezig. Er is een Erasmus-hotel, een Erasmus-uitvaartcentrum, een Erasmus-advocatenkantoor en natuurlijk de Erasmusbrug. Lange tijd was er in Rotterdam ook een Erasmus-metrolijn, totdat zijn geboortestad besloot om de naam van de lijn te reduceren tot Lijn E.

Bijna iedereen wordt dagelijks met de naam Erasmus geconfronteerd, maar wat weten mensen eigenlijk over hem, aangezien hij meer dan een half millennium geleden leefde? Voor aanvang van de lezing ‘Erasmus voor Dummies’ van hoogleraar Han van Ruler bracht EM een bezoekje aan de campus om uit te vinden wat studenten weten over een van de meest iconische figuur van Rotterdam.

Wie is Erasmus?

“Ik weet niets over Erasmus,” vertelt Thomas Carrillo, student International Business, voordat Gemma Huins zich in het gesprek mengt.

“Erasmus was een humanist,” merkt Huins op, die Media en Communicatie studeert. “Ik weet ook dat hij een paar boeken heeft geschreven.”

Dat klopt. Hij heeft onder andere Adagia en Lof der zotheid geschreven, maar wat heeft hij nog meer gedaan?

“Ik weet eigenlijk alleen dat hij niet zo lang in Rotterdam heeft gewoond,” vertelt Kim Kuijpers, die Geschiedenis studeert. “Dat is best wel weinig voor een student Geschiedenis. En daarom ga ik naar deze lezing.”

Kuijpers heeft één feit goed. Erasmus is weliswaar in Rotterdam geboren als kind van een ongehuwde priester, wat betekende dat hij in die tijd in meerdere opzichten een onwettig kind was, maar heeft alleen de eerste vier jaar van zijn leven in de stad gewoond. Kan iemand iets meer over Erasmus vertellen?

“Ik weet dat hij de Erasmusbrug niet gebouwd heeft,” voegt Luis Artavia, masterstudent Economie, toe.

Han van Ruler foto Ivar Laanen
Bijzonder hoogleraar Han van Ruler weet alles over het leven van Erasmus. Beeld door: Ivar Laanen

Gay

Erasmus benadrukte het belang van onderwijs, dus hij zou waarschijnlijk erg teleurgesteld zijn over het feit dat studenten zo weinig over hem weten. Zonder nieuwe feiten over Erasmus te hebben ontdekt bezocht EM de lezing om meer te weten te komen, maar aangezien alles wat je wilt weten over de beroemde theoloog al op Wikipedia staat, concentreren wij ons hier op de minder bekende feiten die Van Ruler tijdens zijn lezing onthulde, zoals het feit dat Erasmus waarschijnlijk gay was.

Inderdaad, de beroemde humanist hield niet alleen van Plato en Latijnse gezegden, maar ook van een monnik, aan wie hij een aantal gepassioneerde liefdesbrieven stuurde. Dit is best toepasselijk, aangezien de universiteit van 21 tot en met 24 september de regenboogvlag gaat hijsen.

“Ik word altijd boos als mensen willen bewijzen dat de liefdesbrieven van Erasmus niet echt waren, maar enkel schrijfoefeningen,” merkt Van Ruler op, die onlangs een boek over Erasmus heeft geschreven. “Het feit dat het liefdesbrieven van een man aan een andere man zijn, betekent nog niet dat ze niet echt zijn. Wat maakt het eigenlijk uit.”

Degene die begeerd wordt

Heel veel mensen weten ook niet dat Erasmus niet als Desiderius geboren werd. Die naam heeft hij zichzelf later in zijn leven gegeven en betekent in het Latijn zoveel als “degene die begeerd wordt”.

“Veel mensen denken dat hij als Gerhard Gerhards geboren is, maar dat is niet waar,” merkt Van Ruler op. “En dat is maar goed ook. Desiderius klinkt een stuk beter.”