Per 1 september legt Annelien Bredenoord haar functie als rector neer om diezelfde dag te starten als collegevoorzitter. Deze functie komt vrij omdat Ed Brinksma met pensioen gaat. Hij wil meer tijd doorbrengen met familie en vrienden. Ook Brinksma was rector voor zijn aanstelling in Rotterdam, maar dan aan de Universiteit Twente.

Bredenoord was jarenlang hoogleraar Ethiek van biomedische innovatie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Universiteit Utrecht en daarnaast fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer. Op 1 oktober 2021 werd zij rector en daarmee de eerste vrouw in die rol aan de Erasmus Universiteit. Ze is niet de eerste vrouwelijke collegevoorzitter hier.

rol-Erasmus Universiteit University-EUR-internationaal conflict-oorlog-war-discussie-discussion-2.2024_Francesca Mora

Lees meer

Rector Bredenoord: ‘Ik wil de maximale academische vrijheid waarborgen, dus moet ik geen politieke uitspraken doen’

In de weken na de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober liepen de spanningen op de EUR…

Universiteiten kiezen de laatste jaren vaker voor voorzitters met academische achtergrond. In Maastricht schoof Rianne Letschert bijvoorbeeld door van rector naar collegevoorzitter. Bredenoord laat weten dat ze enthousiast is voort te kunnen bouwen aan de toekomst van de Erasmus Universiteit, maar dan als voorzitter en dus ‘meer gericht op algemene politiek-bestuurlijke zaken, strategie en externe aangelegenheden’. “Ik vind het een grote eer dat ik voorzitter mag worden van onze prachtige universiteit in het dynamische Rotterdam.”

Toekomst

De Raad van toezicht is al even blij: “Annelien opereert als een authentiek leider met een duidelijke visie en daadkracht, maar ook als een teamplayer die goed kan reflecteren en ruimte geeft aan anderen. Haar talent en kracht passen uitstekend bij de rol van voorzitter”, zegt Jaap Winter, voorzitter van de Raad van Toezicht, in een schriftelijke reactie.

cvb-2-dsc01501cvb-portretten-web
Het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit met van links naar rechts Ellen van Schoten, Ed Brinksma en Annelien Bredenoord. Beeld door: EUR

Een van de drie leden van het College van Bestuur gaat wel door op haar plek: De Raad van Toezicht heeft Ellen van Schoten herbenoemd. Zij gaat over de bedrijfsvoering van de universiteit. Onder meer verduurzaming, IT, HR, en financiële zaken vallen onder haar verantwoordelijkheden.

Nieuwe rector

Bredenoord maakt haar termijn als rector niet af, net als haar voorganger. De laatste rector die de termijn volmaakte, was Huib Pols. Hij begon in 2013 als rector en ging in 2018 met pensioen. Opvolger Rutger Engels stopte na tweeënhalf jaar ‘uit persoonlijke overwegingen’. Door de coronacrisis was hij gaan nadenken over waar hij het beste aan kon bijdragen, zei hij destijds. “Ik kwam voor mijzelf tot de conclusie dat er een enorme noodzaak is tot verbetering van beleid en interventies op het gebied van geestelijke gezondheid van met name jongeren en jongvolwassenen.” In de maanden tussen Engels en Bredenoord was Frank van der Duijn Schouten rector op interimbasis.

Over de opvolger van Bredenoord is nog niets bekend. De Raad van Toezicht laat weten ‘op zeer korte termijn de procedure voor de werving en selectie’ op te starten.