Engels treedt uit persoonlijke overwegingen na tweeënhalf jaar terug uit het College van Bestuur, blijkt uit een persbericht van de universiteit. Hij werd per juni 2018 voor een periode van vier jaar benoemd als rector magnificus. Hij is door de coronacrisis gaan nadenken over waar hij het best zijn bijdrage en inzet kan leveren: “Ik kwam voor mijzelf tot de conclusie dat er een enorme noodzaak is tot verbetering van beleid en interventies op het gebied van geestelijke gezondheid van met name jongeren en jongvolwassenen. Ik voel mij sterk geroepen om daar juist nu mijn verantwoordelijkheid in te nemen.” Als hoogleraar Psychopathologie blijft Engels verbonden aan de Erasmus Universiteit.

Speerpunten

Studentenwelzijn, diversiteit en maatschappelijke impact waren drie van de speerpunten van Engels. In zijn periode als rector magnificus werd er een plan voor het verbeteren van studentenwelzijn ontwikkeld, kwam er een nieuwe beleidsmaatregel om meer talentvolle vrouwelijke wetenschappers naar een hoogleraarsfunctie te helpen en kreeg maatschappelijke impact een belangrijke rol in de nieuwe strategie van de universiteit.

Geisje.EM_.RutgerEngels-hoofdfoto.16

Lees meer

Rutger Engels: ‘Wetenschap heeft altijd impact’

Een klein half jaar is Rutger Engels nu rector magnificus. Zijn missie: zorgen dat…

Sinds maart stonden zijn werkzaamheden vooral in het teken van corona: “Ik heb mij met ongelofelijk veel plezier en energie de afgelopen jaren ingezet als rector magnificus voor deze geweldige universiteit en ik ben ontzettend trots hoe we met z’n allen de coronapandemie hebben aangepakt, ondanks de werkdruk en onzekerheid over de toekomst.”

rutger engels_ronald (2)

Lees meer

Rector Rutger Engels: ‘Omgaan met stress kun je leren’

De universiteit heeft een zorgplicht voor haar studenten, vindt rector magnificus Rutger…

'Spijtig'

Jaap Winter, voorzitter van de Raad van Toezicht, laat in het persbericht weten dankbaar te zijn voor de werkzaamheden van Engels: “Hij is een drijvende kracht geweest bij de ontwikkeling en implementatie van de strategie, het bouwen aan de convergentie met het Erasmus Medisch Centrum en de TU Delft en de cultuurcampus. Wij vinden het daarom spijtig dat Rutger zijn functie neerlegt.”

De Raad van Toezicht heeft Frank van der Duijn Schouten aangesteld als interim-rector magnificus. Hij is benoemd voor een periode van maximaal negen maanden en voor drie dagen per week.

Interim-rector

Van der Duijn Schouten is momenteel interim statutair directeur van de EUR Holding. De afgelopen jaren was hij op interimbasis decaan van de Erasmus School of Philosophy, de Erasmus School of Economics en de Erasmus School of History, Culture and Communication. Van der Duijn Schouten was eerder rector magnificus van de Universiteit van Tilburg (1998 tot 2005) en de Vrije Universiteit (2013 tot 2015).

Frank van der Duijn Schouten

Lees meer

Decaan wil de humanities verdedigen, waar nodig tegen de wetenschappers zelf

De ESHCC heeft lang genoeg gediscussieerd over de toekomst, vindt interim-decaan Van der…

Van der Duijn Schouten zegt over zijn aanstelling: “Hoewel een stabiele instelling als de Erasmus Universiteit Rotterdam het onder normale omstandigheden ook wel enkele maanden met een tweehoofdig CvB kan redden, begrijp ik dat de Raad van Toezicht, gelet op de recente benoeming van beide andere bestuurders, voor een interim-rectoraat kiest. Als voormalig decaan zeg je in een dergelijke situatie geen ‘nee’, als er een beroep op je wordt gedaan.”

Het College van Decanen ‘betreurt het onverwachte terugtreden’ van Engels, zo schrijven de decanen in een gezamenlijke verklaring. Ze ‘respecteren’ zijn keuze en ‘de afwegingen die daarbij een rol hebben gespeeld’ en ‘zijn blij dat hij onderdeel blijft van onze gemeenschap’. Ze noemen hem het ‘boegbeeld’ van de nieuwe strategische koers en ‘een van de drijvende krachten’ achter de intensievere samenwerking met het Erasmus MC en de TU Delft. “De weg die we als Erasmus Universiteit zijn ingeslagen, is een pad dat we gezamenlijk ontwikkeld hebben en dat we gezamenlijk zullen vervolgen”, schrijven ze. “Op deze manier bouwen we verder aan de toekomst van een universiteit die midden in de samenleving staat en die recht doet aan de waarden die we als Erasmus Universiteit belangrijk vinden.”

Lees één reactie