Volgens de bestuurder maakt voedselconsumptie ‘een substantieel deel uit van onze universitaire CO2-voetafdruk’. Het produceren van vlees en zuivelproducten gaat gepaard met veel meer CO2-uitstoot dan plantaardige producten. Op de EUR was in 2020 4,5 procent, en in 2019 (een jaar zonder coronacrisis) 8,49 procent van de totale uitstoot van de universiteit te wijten aan de catering. Daarom vindt Van Schoten het bespreekbaar om stappen te nemen richting een veganistische campus.

Vegan campus illustratie 1 – Migle Alonderyte

Lees meer

Veganistische universiteit enige logische keus? Medewerkers zijn verdeeld

Het aantal veganistische opties bij de catering van Vitam wordt langzaam uitgebreid. Maar…

Wat er leeft

Van Schoten zegt te merken dat veel studenten en medewerkers geïnteresseerd zijn in een duurzame leefstijl en in een duurzame toekomst. “Het bestuur merkt dat dit sterk leeft. Ook de Universiteitsraad heeft een speciale duurzaamheidstaskforce die ons adviseert over de wensen en mogelijkheden.”

Studenten van de Erasmus Sustainability Hub zijn ook een petitie gestart voor het verduurzamen van de campus, met ‘Vegan campus’ als een van hun eisen. Van Schoten gaat daar serieus naar kijken. “Als bestuur geven we ons beleid vorm door het opgestelde beleidsplan uit te werken en daarbij houden we rekening met wat er leeft in de EUR-gemeenschap.”

vegetarisch lunchen wortels broccoli radijsjes eten School Breakfast and School Lunch at Washington-Lee High School Arlington, Virginia

Lees meer

Volledig veganistische campus ‘consistent met waarden van de universiteit’

Moet de campus van de Erasmus Universiteit volledig veganistisch worden? De meningen…

In 2030 volledig veganistisch

Van Schoten stelt voor dat de campus pas in 2030 volledig veganistisch is Daar heeft ze een reden voor. Zo zegt ze: “Dit geeft genoeg tijd om iedereen te laten wennen aan het idee, en te experimenteren met nieuw, gezond, lekker en betaalbaar voedsel. Uiteindelijk hebben we dan hopelijk samen iets gecreëerd waar we trots op kunnen zijn.”

Het beïnvloeden van de keuzes van medewerkers en studenten schuwt ze niet bij het bereiken van dat doel. Volgens haar is ‘gedragsverandering op heel veel terreinen hard nodig om de ecologische en klimaatcrisis te bestrijden’. Zo zouden eetgelegenheden voordat dierlijke producten geheel uit het assortiment worden gehaald bijvoorbeeld minder dierlijke producten kunnen aanbieden of deze producten duurder maken dan veganistische alternatieven.

Eerder sprak gedragseconoom Jan Stoop zich in Erasmus Magazine al uit. Volgens hem gaat de uitbreiding van vegetarische en veganistische opties niet ver genoeg.

Op dit moment biedt cateraar Vitam voor elk vleesgerecht een vegetarisch alternatief aan. Ook zijn alle verzorgde lunches op de campus vegetarisch en is er een veganistisch restaurant aanwezig in het Food Court.

Lees meer

Moet de universiteit alleen veganistisch eten serveren? ‘Duurzaamheid en inclusie moeten hand in hand gaan’

Michaell Rocha, student Management of International Social Challenges, benadrukt het…

Lees 8 reacties