Volgens de bestuurder maakt voedselconsumptie ‘een substantieel deel uit van onze universitaire CO2-voetafdruk’. Het produceren van vlees en zuivelproducten gaat gepaard met veel meer CO2-uitstoot dan plantaardige producten. Op de EUR was in 2020 4,5 procent, en in 2019 (een jaar zonder coronacrisis) 8,49 procent van de totale uitstoot van de universiteit te wijten aan de catering. Daarom vindt Van Schoten het bespreekbaar om stappen te nemen richting een veganistische campus.
Wat er leeft
Van Schoten zegt te merken dat veel studenten en medewerkers geïnteresseerd zijn in een duurzame leefstijl en in een duurzame toekomst. “Het bestuur merkt dat dit sterk leeft. Ook de Universiteitsraad heeft een speciale duurzaamheidstaskforce die ons adviseert over de wensen en mogelijkheden.”
Studenten van de Erasmus Sustainability Hub zijn ook een petitie gestart voor het verduurzamen van de campus, met ‘Vegan campus’ als een van hun eisen. Van Schoten gaat daar serieus naar kijken. “Als bestuur geven we ons beleid vorm door het opgestelde beleidsplan uit te werken en daarbij houden we rekening met wat er leeft in de EUR-gemeenschap.”
In 2030 volledig veganistisch
Van Schoten stelt voor dat de campus pas in 2030 volledig veganistisch is Daar heeft ze een reden voor. Zo zegt ze: “Dit geeft genoeg tijd om iedereen te laten wennen aan het idee, en te experimenteren met nieuw, gezond, lekker en betaalbaar voedsel. Uiteindelijk hebben we dan hopelijk samen iets gecreëerd waar we trots op kunnen zijn.”
Het beïnvloeden van de keuzes van medewerkers en studenten schuwt ze niet bij het bereiken van dat doel. Volgens haar is ‘gedragsverandering op heel veel terreinen hard nodig om de ecologische en klimaatcrisis te bestrijden’. Zo zouden eetgelegenheden voordat dierlijke producten geheel uit het assortiment worden gehaald bijvoorbeeld minder dierlijke producten kunnen aanbieden of deze producten duurder maken dan veganistische alternatieven.
Eerder sprak gedragseconoom Jan Stoop zich in Erasmus Magazine al uit. Volgens hem gaat de uitbreiding van vegetarische en veganistische opties niet ver genoeg.
Op dit moment biedt cateraar Vitam voor elk vleesgerecht een vegetarisch alternatief aan. Ook zijn alle verzorgde lunches op de campus vegetarisch en is er een veganistisch restaurant aanwezig in het Food Court.
Je kunt ook de ingredienten vermelden zodat je ziet waar aangeboden voeding van is gemaakt ipv het te markeren met vegan of vegetarisch. Veel neutraler en als het eruitziet als een kroket zal het er vast wel naar smaken toch!
Ik ben wel benieuwd naar de totale verdeling van het CO2-voetafdruk van de EUR. Want als dit een besparing van 4,5 procent oplevert lijkt mij dit een druppel op een gloeiende plaat want tegen 2030 kan deze 4,5 procent kan dit door andere maatregelen al lager zijn zonder de campus veganistisch te maken.
Maar het gekke is dat ik geloof dat het CvB maar eens de definitie van inclusiviteit moet lezen. Dat betekend dat iedereen welkom is en zich thuis moet voelen maar blijkbaar geld dat niet als je van vlees houdt. Dan ben je een paria.
Exact Johannes. Inclusiviteit, maar alleen als het de linkerzijde van het spectrum betreft.
Ik ben het deels met je eens. Er zijn mensen waarvoor het problematisch is, bijvoorbeeld met coeliakie is een vegan levensstijl lastig (maar niet onmogelijk), maar het gaat hier niet om levensstijl. Het betreft hier alleen de catering.
De gloeiende plaat, daar ben ik het volledig mee eens. Een veganistisch dieet heeft, volgens greeneatz.com, een CO2-voetafdruk van ongeveer 60% van een gemiddeld dieet. Met 4,5% uitstoot door catering levert dat een mogelijke besparing op van maximaal 1,8%. Interessant daarbij is dat een vegetarisch dieet voor een besparing van 1,44% zou zorgen en dus niet veel slechter is.
De grote MAAR in dit alles: volgens het bericht zijn de lunches al vegetarisch op de campus. De mogelijke besparing is dus kleiner dan hierboven geschetst.
Een fiks nieuwsbericht voor minder 1,8% besparing op CO2, dat klinkt als marketing.
Het zou de Eur sieren om in te zetten op echte besparingen: meer duurzame opwekking (alle platte dagen voorzien van solar), meer bomen op de campus en de verwarmingsinstallaties in de kantoren uitschakelen gedurende sluitingsuren evenals verlichting en computers.
Ik vind het prima dat mevrouw van Schoten zelf haar boterhammetjes met veganistisch beleg smeert, maar vind het tegelijkertijd bizar dat ze dat aan ons allemaal wil opleggen.Het is dit soort gedram waardoor ik zolangzamerhand volledig uitgetuned ben in de duurzaamheidsdiscussie.Daarnaast is het denk ik niet aan het universiteitsbestuur om mij bepaalde eetgewoonten op te leggen.
Ach, mijn eigen eten meenemen was toch al goedkoper dan gebruik maken van de catering faciliteiten op de Campus. Qua eten kan ik dus nog onder de life-style-politie van de ‘Gutmenschen’ uit bestuur en de U-Raad uit. Lastiger wordt het met de koffie die ik met melk drink. Dat wordt een rugzakje met creamer-sticks mee naar kantoor. Een pak melk of een pot met melkpoeder kan immers ook al niet meer. In verband met het flexplekken beleid heb ik immers geen vaste werkplek waar ik zo’n pak of pot achter zou kunnen laten.
Dat rugzakje zal dan wel van zelf gebreide brandnetelvezels moeten zijn, want op verboden synthetische stoffen wordt straks bij de ingang van de campus streng gecontroleerd.
Als instituut voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek kan de EUR toch niet anders dan handelen naar wetenschappelijke kennis?
We weten dat roken ons ziek maakt, dus we maken de campus rookvrij.
We weten dat vliegen enorm belastend is voor het milieu, dus we voeren richtlijnen voor dienstreizen in.
We weten dat een veganistisch dieet vele malen minder CO2 uitstoot veroorzaakt dan een dieet met vlees, vis en zuivel (en dan hebben we het nog geeneens over dierenleed!), dus we bieden enkel plantaardige catering aan.
Een broodje kroket zal toch minder lekker smaken als je in 2030 tot je knieën in het water staat…
Wat is er mis met een ‘vegan-friendly’ campus? Waarom moet het ‘vegan-only’ zijn?
Reageren niet meer mogelijk.