Dat blijkt uit onderzoek van programma Argos. De onderzoeksjournalisten keken naar de advertenties op de website Kamernet in de maand september en de eerste week van oktober.

De maximumhuur voor kamers is wettelijk vastgelegd en wordt bepaald door onder andere de oppervlakte van de kamer, het aantal huisgenoten en de gedeelde woonruimte. Dit ‘puntenstelstel’ is bedoeld om kamerhuurders te beschermen tegen een te hoge huurprijs.

Grote steden

Desondanks zijn er volgens Argos met name in Amsterdam en Utrecht nauwelijks kamers te vinden die geprijsd zijn volgens het puntenstelsel: 95 procent van de kamers is daar te duur. In Den Haag, Rotterdam en Groningen is het niet veel beter.

86 procent van de kamers in Rotterdam is te duur. Gemiddeld kost een studentenkamer 527 euro. Dat is 37 procent meer dan ze volgens het puntensysteem zouden mogen kosten.

fietsen wonen kralingen studenten studeren op kamers huisvesting – sanne van der most

Lees meer

Nieuw Rotterdams verkameringsbeleid ‘zet nog meer druk op studentenhuisvesting’

Nieuwe regelgeving rond verkamering in Rotterdam moet overlast door studenten en malafide…

In Enschede houden verhuurders zich nog wel enigszins aan het puntenstelsel. Daar is één op de drie kamers te duur en ligt de gemiddelde huur voor een kamer 45 euro onder de prijs die het puntenstelsel voorschrijft.

Daarmee is Enschede een uitzondering op de grotere steden. Amsterdam is het andere uiterste, daar vragen verhuurders gemiddeld 307 euro per maand te veel.

Schaarste

De hoge huurprijzen hangen samen met de schaarste op de woningmarkt. Begin deze maand bleek het tekort aan studentenwoningen inmiddels opgelopen tot zo’n 26.500 woningen.

 Een student is nu gemiddeld 46 procent van zijn inkomen kwijt aan huur, dat is 3 procent meer dan in 2019. Bijna de helft (43 procent) van de thuiswonende studenten gaat niet op kamers omdat de huren te hoog zijn.

Woonopstand – Wouter Sterrenburg (5 of 6)

Lees meer

Waarom deze studenten meededen aan de Woonopstand

Studenten op demonstratie Woonopstand maken zich zorgen om hoge huren, gentrificatie en…