RSC/RVSV moet van de universiteit met een plan van aanpak komen voor een cultuurverandering. Studie- en studentenverenigingen zijn van ‘groot belang voor de vorming en gezelligheid van studenten, zeker in tijden van corona’, vindt de universiteit. “Geweld en agressie in welke vorm dan ook vinden wij onacceptabel en geen enkele studentikoze ‘traditie’ rechtvaardigt dit.”

Friso van der Werf, president van de vereniging, is het daar volledig mee eens. Hij noemt de inval ‘een onacceptabele en beschamende actie’. Op de vraag of hij achter de geëiste cultuurverandering staat, zegt hij: “Absoluut, dat vinden wij zelf ook noodzakelijk. Daar zijn we onder andere met de universiteit en onze leden over in gesprek. Dat moet leiden tot een plan van aanpak met concrete doelen. Dat wordt de voornaamste opdracht voor ons bestuur het komende jaar.”

leden RSC worden door de politie gefouilleerd na de inval bij DSC

Lees meer

Aangiftes en schorsingen na inval Rotterdamse corpsleden bij Delftsch Studenten Corps

Er is aangifte gedaan van mishandeling en vernielingen. 41 RSC/RVSV-leden, waaronder drie…

Drie bestuurders opgestapt

De betrokken leden van RSC/RVSV zijn geschorst tot onderzocht is wie wat gedaan heeft. Drie van hen waren bestuursleden van de vereniging. “De drie senatoren zijn teruggetreden uit de senaat”, zegt Van der Werf. “Het gedrag van de actie in Delft past niet in de cultuur die wij als bestuur voor de vereniging nastreven. Als aanwezige bestuurders rekenen zij dit ook zichzelf aan. Zij voelen zich medeverantwoordelijk voor alles wat er met de vereniging gebeurt, dus ook wat zich die bewuste avond heeft afgespeeld.” Het aftreden zal geen grote gevolgen hebben voor RSC/RVSV, denkt de president. “Het is harder werken, maar dat gaat lukken.”

Verandering

De universiteit wil niet alleen een belofte van beterschap van de vereniging: er is gevraagd om een plan van aanpak. “We nemen dit incident heel serieus, en zien dat de vereniging dit ook doet. Dat is goed”, laat een woordvoerder van de Erasmus Universiteit weten. Rector magnificus Annelien Bredenoord heeft persoonlijk en telefonisch contact gehad met de vereniging.

De gesprekken met Bredenoord noemt Van der Werf ‘kritisch, maar constructief en gericht op de toekomst’. “We hebben een goede samenwerking, waar we veel steun aan hebben.” Het is volgens Van der Werf te vroeg voor inhoudelijke ideeën over de gevraagde cultuurverandering. “Maar dat het noodzakelijk is staat als een paal boven water.”

19 november

De Rotterdamse studenten vielen in Delft binnen als ‘vergelding’. Eerstejaars van het corps in Delft hadden een stoel van het RSC/RVSV-bestuur gestolen. Op video’s van die vrijdag 19 november is te zien dat de Rotterdammers met vuurwerk en honkbalknuppels door de sociëteit trekken. Daarbij werden leden en oud-leden van DSC aangevallen. Eén van hen deed aangifte van mishandeling. De schade bestaat verder uit een kapot raam en uit kapot servies en meubilair.

De politie doet nog onderzoek. Friso van der Werf, president van RSC/RVSV, heeft meerdere keren excuses aangeboden in Delft, ook bij de politie.

Het is niet de eerste keer dat de universiteit cultuurverandering eist bij de vereniging. In 2018 kwam RSC/RVSV in opspraak na misstanden bij de ontgroening. Het toenmalige bestuur beloofde beterschap en huurde er zelfs een extern bureau voor in.