“We ondertekenen dit jaar weer de gedragscode omdat we dit belangrijk vinden”, aldus Rector magnificus Rutger Engels tijdens de bijeenkomst. Hij roept de studentenverenigingen op om de introductieperiode zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen ‘met aandacht voor hygiëne en sociale veiligheid’.

Meer slaap

Veiligheid en gezondheid staan centraal in de nieuwe gedragscode. Een aspirant-lid krijgt bijvoorbeeld ‘minstens acht uur slaap aaneengesloten per nacht’. Vorig jaar was dit zesenhalf uur. Ook krijgen ze ‘minimaal twee liter non-alcoholische dranken en drie maal voedsel verspreid over de dag’.

Twee jaar geleden beschuldigde televisieprogramma Rambam het Rotterdamsch Studenten Corps (RSC) van misstanden tijdens de ontgroening. Het RSC werd tijdelijk geschorst door de universiteit en kondigde een ‘ingrijpende cultuurverandering’ aan. Sindsdien is er ook een gedragscode voor de introductieperiode van de Rotterdamse gezelligheidsverenigingen.

Inholland doet mee

Dit jaar ondertekent de Hogeschool Inholland voor de eerste keer de gedragscode omdat ze volgens een woordvoerder ‘het gemeenschappelijke belang delen van een veilige en vertrouwde studieomgeving voor aankomende studenten in Rotterdam’.

Verder is de gedragscode ondertekend door Erasmus Universiteit, Hogeschool Rotterdam, studentenverenigingen RSC/RVSV, R.S.V. Sanctus Laurentius, SSR-R, het RSG, NSR, roeivereniging A.R.S.R. Skadi en de overkoepelende Rotterdamse Kamer van Verenigingen. Na afloop van de introductieperiode evalueert de Rotterdamse HO-commissie Studentengezelligheidsverenigingen het verloop.